"1920'ler Paris Kadın Modası" Defilesi

Öğr. Gör. Nihal Aydaş’ın "Ürün Biçimlendirme" dersinde yaptırdığı çalışmalardan hazırlanan defile, 3 ayrı bölümden oluşturuldu. Günlük kıyafet tarzında 15 kıyafet tasarımı, Flapper tarzında 17 kıyafet tasarımı ve Gece kıyafeti tarzında ise 29 ayrı kıyafet tasarımı, öğrenciler tarafından tanıtıldı. Defileye, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Vedat Topuz, Müdür Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Ayça Gökhan Ak, Öğr. Gör. Dr. Demet Öznaz ile birçok akademisyen, öğrenci ve sanatsever katıldı.

Defile hazırlanırken yola çıkılan tarihi detaylar şunlardır: Birinci Dünya savaşı sonrası 1920'lerde kadınların düşünsel anlamdaki özgürleşme eğilimleri, modaya yansımıştır. Sosyal hayatta daha aktif oldukları için rahat kıyafetler kullanmaya başlamışlardır. Bu dönemde kullanılan kıyafetler, modern silüeti belirleyerek her sınıftan kadının gardrobunun temel parçalarını oluşturmuştur. Kadınların, savaş sonrası iş hayatına atılmalarından dolayı, hareketi kolaylaştıran detaylar günlük hayatta kullanılmıştır. Dönemin flapper olarak adlandırılan tarzın temsilcisi olan kadınların özgürlükçü anlayışı dans ve eğlence ruhunu doğurmuştur. Çocuksu görünümü, maskülen elbiseler ve feminen detaylar ile birleştiren dönemin stil ikonları Coco Chanel ve Christian Dior’dur. Gece kıyafetlerinde kadınlar, boru biçimindeki elbiseleri, derin sırt dekolteleri, gümüş ve altın aplikeler, tüy, kürk, taş gibi detayları tercih etmişlerdir. Yine bu dönemde bob denilen kısa ve rahat kesimli saç modelleri vardır. Kalın ve çok yüksek olmayan topuklu ayakkabılar da dönemin vazgeçilmezleri arasında olmuştur.