29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Üniversitemizde Düzenlenen Törenle Kutlandı

Törene, Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mustafa Çelen, Prof. Dr. Mustafa Kurt, Prof. Dr. Ömer Akgiray, dekanlarımız, yüksekokul ve enstitü müdürlerimiz katıldı. Prof. Dr. Mustafa Uslu'nun sunumuyla gerçekleştirilen tören, Atatürk büstüne çelenk konmasının ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot yaptığı konuşmada, "Azmin ve milli mücadelenin eseri olan Cumhuriyet, kadını, erkeği, genci ve yaşlısıyla topyekün bir milli mücadelenin, milli bir ruh ve şahlanışının en güzel ve en kutsal örneğidir. Destansı bir mücadelenin sonunda kurulan bu Cumhuriyet, bu vatan hepimizindir." dedi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak olan sizlersiniz." sözüne vurguda bulunan Prof. Yeşilot, Atatürk'ün bu sözleriyle, gelecek nesillere emanet ettiği Cumhuriyetimizin, 100. yaşına doğru emin adımlarla ilerlemekte olduğunu söyledi.

Konuşmasında Cumhuriyetin bir asırı neredeyse devirmek üzere olduğunu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar "Ulusların tarihinde bir asır belki çok uzun bir süre sayılmayabilir. Ama modern dönemde, yani Sanayi Devrimi sonrasında, Fransız Devrimi sonrasında bir asır, az bir zaman değil. Bizim gibi uluslar, yüz yılla, elli yılla yetinecek uluslar değildir. Yani yeni kurulmuş devletlere bakacak olursanız, 20, 30, 40, 50 seneyi, belki bir asrı, iki asrı bulduğu zaman, muazzam seviniyorlar ve gösteriler, kutlamalar yapıyorlar. Ama bizim gibi milletler asırla değil, ancak milenyumla tatmin oluyorlar. Milletimiz ancak milenyumla iftihar edebilecek kadar kök salmış bir millettir. Cumhuriyet bunun belki son aşamasıdır. 1923'te varlık kazanan, siyasi bağımsızlığını ortaya koyan Cumhuriyet projesi, uygarlığımızın son hamlesidir." dedi. "Cumhuriyetimiz bugün dünyada ezilenlerin, zulüm görenlerin vatanı, hicret yurdu gibidir. Bugün dünyada hiçbir ülkenin toprağına, milletine, yer altı, yer üstü kaynaklarına göz dikmeyen, sömürme planları olmayan, dostluk ve barış içinde insanların ve toplumların yaşaması için mücadele eden, hem yurtta, hem de gerçekten cihanda, dünyada sulh peşinde olan bir devlet varsa, bu Türkiye Cumhuriyeti Devletidir." şeklinde konuşan Rektör Özvar, devletimizin bu özelliğinin bir iftihar kaynağı olduğuna vurguda bulundu. Bize bu iftihar vesilesi olarak Cumhuriyeti emanet eden, miras bırakan tüm ecdadımızı Rahmet ve minnetle andığını söyleyen Rektör Özvar, onların aziz hatırası önünde saygıyla durduğunu belirtti. "Onlar üzerine düşen şeyi yaptılar, Cumhuriyeti kurdular, vatanı bize teslim ettiler. Bundan sonra bize düşen, Cumhuriyet nesilleri olarak bize bırakılan emaneti, üzerine katarak gelecek nesillere teslim etmektir." diyen Rektör Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çerçevede üniversitemize, öğretim görevlilerimize ve idari personelimize de önemli görevler düşmektedir. Bu yüksek sorumluluk ve vicdan ile sonuna kadar elimizden gelen gayreti sarf etmeliyiz. Büyük bir mücadele vermeliyiz. İşler yürür fakat bize düşen, yeni nesillere düşen bu Cumhuriyeti, devleti ve milleti daha ileriye taşımaktır. Yani gelişmiş milletler, uygarlıkların üzerine çıkarmaktır. Hepimizin temel hedefi, bu olmak durumundadır. Bu ideal, bu ülkü olmadıkça biz bu topraklarda var olamayız. Bu topraklarda var olmanın yegane şartı bu idealin peşinde koşmaktır. Gayemiz budur, bu gayenin peşinde, heyecan içinde çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle tekrardan Cumhuriyetimizin 95. yılını coşkuyla, heyecanla kutluyorum. İnşallah daha nice 95 yıllar diliyorum."