8. Uluslararası Türkoloji Kongresi

Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesi iş birliğiyle, İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına düzenlenen, 8. Uluslararası Türkoloji Kongresi gerçekleştirildi.

Kongrenin açılışı, 8 Ekim’de İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Doktora Salonu’nda yapıldı.

"Türk Uygarlığı: Köklü Geçmişten Günümüze" temasıyla hazırlanan kongrenin açılış konuşmaları; Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi tarafından yapıldı.

Konuşmacılar; geçtiğimiz 14 yılda Türkistan'da yapılan Türkoloji Kongresi’ne, bu yıl ülkemizde ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdiler.

Açılış konuşmalarını takiben, Kazakistan Nazarbayev Üniversitesi Öğretim Üyesi Türkolog Prof. Dr. Uli Şamiloğlu "Türk Yazı Dillerinin Tarihi Dönemleri: Yeni Bir Bakış" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Yedi farklı ülkeden, elliye yakın bilim insanın katılımıyla gerçekleştirilen kongre; 8-10 Ekim tarihleri boyunca İstanbul Üniversitesi’nde devam etti.