Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Sempozyumu

Üniversitemiz Hukuk Fakültesi'nde 14.12.2017 tarihinde ‘Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları’ sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Abdülhalik Yıldız, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Karaca, Rektörümüz Prof. Dr. M. Emin Arat ile ceza ve hukuk daireleri başkanları katıldı.

Ara

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat, "Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları olarak arabuluculuk ve uzlaştırma, hem uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözümü hem de yargının iş yükünün azaltılması bakımından hukuk sistemimizde çok önemli bir yere sahiptir. Uyuşmazlıkların yargı dışında çözülmesi taraflar bakımından pek çok faydayı beraberinde getirdiği gibi kuşkusuz kamu barışı ve uzlaşıya da önemli hizmetler sunmaktadır” dedi.
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Canbolat, 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan iş hukukunda, dava şartı olarak arabuluculuk sisteminin zorunlu hale geldiğini belirterek, “İşçilerle işverenler arasındaki davalar için mahkemelere gitmeden önce arabulucuya gidilmesi zorunlu, aksi takdirde mahkemeler bu davaları dava şartı yokluğundan reddedecek. Mahkeme yolu kapanmıyor. Arabuluculuk süresi sadece 3 hafta, zorunlu hallerde 1 hafta daha uzatılabilecek. Karara bağlanamazsa yargıya gidilecek” dedi. Yargının iş yükünün ağırlığından dolayı; arabuluculuğun iş yükünü azaltacak olmasının büyük bir önem taşıdığını belirten Canbolat, “Arabuluculuk adil ve adaletli olarak çözüm yolu olarak gözüküyor. Mahkemeden çıkan tarafların geleceğe yönelik ilişkilerini zedelemiş olarak çıktıklarını görüyoruz. Ama arabuluculukta el sıkışarak çıktıkları takdirde, geleceğe yönelik menfaat temelli, her iki tarafın da mutlu olacağı kanaatindeyim" dedi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Karaca ise iyi bir hukukçu olmak için gerçekten insanın iradesinin de hür olması gerektiğini belirterek, ”Her şeyi yargıdan beklemek, yargı içerisinde çözmek, bu iş yükü altında mümkün görünmemektedir. İş mahkemelerindeki iş uyuşmazlıklarında, iş davalarında yasa ile zorunlu arabuluculuk getirildi. Bununla ilgili olarak yine bakanlığımızda çalışmalar sürdürülmektedir. İleriki zamanlarda arabulucunun uzlaştırması yöntemlerinin daha da genişleyerek hukuk sistemimize girdiğini görmüş olacağız” ifadelerini kullandı.
Sempozyumdaki konuşmacılara Rektörümüz Prof. Dr. M. Emin Arat tarafından plaket takdim edildi.

Bu sayfa Marmara Üniversitesi tarafından en son 18.12.2017 12:42:05 tarihinde güncellenmiştir.