“Bağımsızım!” Paneli

Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, Engelsiz Marmara Kulübü ve Özel Eğitim Topluluğu işbirliği ile 23 Mayıs’ta Prof. Dr. Ayhan Mergen Konferans Salonu’nda “Bağımsızım!” paneli düzenlendi. Panelde biri Otizmli, diğeri Down Sendromlu olan iki Ebebek çalışanı bağımsız hayata katılmalarını ailelerinin de katkılarıyla katılımcılara aktardılar.

Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Tuna Şahsuvaroğlu’nun yaptığı panelde, Ebebek İnsan Kaynakları Müdürü Nisa Dizdar, kota sistemini tam manasıyla gerçekleştirebilmek için; şirket, aile ve personel üçgeninde istihdama yönelik eğitim ve iş koçluğu ile çeşitlilik yönetimini gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu yönetim sayesinde Otizm ile Down Sendromlu personellerini sisteme başarıyla dahil ettiklerini aktardı.

Dört yaşında okumayı yazmayı öğrenen ve lisede Çocuk Gelişimi okuyan Down Sendromlu Elif Güler iş yaşamındaki karşılıklı memnuniyeti anlattı. Annesi Nilgün Güler ise kızının bu zamanlara gelene kadar maruz bırakıldığı onur kırıcı davranışlara dikkat çekerken dinleyiciler arasında bulunan Özel Eğitim Öğretmenliği öğrencilerine  bu tutumları kırmak için ekstra misyon yüklenmeleri gerektiğini hatırlattı.

Sıcak ve sevecen iletişimiyle kendisini katılımcılara tanıtan Otizmli Eyüp Can Yılmaz ise günlük rutininden bahsetti. Eyüp Can Yılmaz’ın annesi Zeynep Yılmaz oğluna otizm tanısı konulduktan sonra pes etmediğini ve eğitimini aksatmadığını, bu sayede Eyüp Can’ın çok yol kat ederek sosyal hayatta yer alabildiğini anlatarak iyi eğitmenlerden gerekli ilgi ve eğitimin önemine vurgu yaptı.

Down Sendromlu Derneği temsilcisi Büşra Ragıpoğlu, Down Sendromlu gençleri istihdama nasıl hazırladıklarına dair bilgiler paylaştı.

Panel Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü öğretim üyesi Zuhal Pek’in, Elif Güler’in “Rüzgar Beni Nereye Sürüklerse” isimli şiir kitabından “Can Arkadaşım” şiirini okumasıyla sona erdi.

 

 

HIZLI ERİŞİM