Borsa İstanbul’da Gong Kadınlar İçin Çaldı

Borsa İstanbul’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği çerçevesinde ilk gong kadın erkek eşitliğine dikkat çekmek için çalındı.

Borsa İstanbul A.Ş.’nin ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı, Marmara Üniversitesi Bankacılık Sigortacılık Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erişah Arıcan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Murat Çetinkaya ve Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut katıldı. Törende ayrıca Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar da hazır bulundu.

Emine Erdoğan törende yaptığı konuşmada, iş kadınlarına da seslenerek “Medeniyetimizi doğru tahlil edersek kadınların her zaman merkezde yer aldığını görürüz. Meslek icra etmiş, üretime katkıda bulunmuşlardır. İş kadınlarımıza da sesleniyorum, genç kızlarımıza yol açın, onları gelecek hedefleri için cesaretlendirin, başarı hikâyeleriniz onlar için yol gösterici olacak.” şeklinde konuştu.

Kadının iş hayatında var olmasının yakın zamana kadar “kendine özgü hassasiyeti” terketmesiyle mümkün olabildiğini vurgulayan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadının var olması kendine özgü hassasiyeti terk etmesiyle mümkündü. Şimdi kadınların hayatın her alanında özgün duruşuyla var olmasının altını çiziyoruz. Kadınların muazzam dönüştürücü gücü var; bu güç ortaya çıktıkça etrafındaki her şey başkalaşıyor. Çatışmacı dil uzlaşmacı bir tavra dönüşüyor. Yeter ki kadınlarımız kendi vasıflarıyla burada yer alabilsinler.”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin cinsiyet ayrımcılığıyla mücadelede Avrupa demokrasisinden çok önce kazanımlar yaşadığını dile getirerek “Kadınların daha görünür olması için gereken adımları  atmaya devam edeceğiz. Son 15 yılda işgücüne katılımda önemli mesafe kat ettiler. Özel sektörde yakaladığımız bu ivmeyi kamuda istediğimiz düzeye çıkaramadık; ama çıkarmamız lazım. Kadınlarımızın çekinmeden çok daha fazla bu pozisyonlara kamudaki makamlara talip olmaları lazım. Kadınlara güveniyoruz, inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı konuşmada çalışma hayatında kadın olmanın artık dezavantaj değil ayrıcalık olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Kadın istihdamı konusunda Avrupa dâhil birçok ülkeyi geride bıraktık. Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 34,1 ; hedefimiz bu oranı 2023’te yüzde 41’e ulaştırmak. İster evinde ister çalışma hayatında yer alsın, kadının her zaman hayatın merkezinde olacağına üreteceğine inanıyorum. Kadın isterse dünya değişiyor.”

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut da son yıllardaki gelişmelere rağmen fırsat eşitliğinde arzu edilen noktada olunmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Bize farklı alanlar açıp siz burada kalın bizim de hayatımızı kolaylaştırın diyen erkek zihniyetinin değişmesi gerek. Kol kola el ele aynı alanlarda hareket edersek başarıyla dünyayı yaşanır hale getireceğiz. Siyasette, ekonomide, sosyal hayatta kadın dengesi sağlanmadığı sürece ekonomide de gelişme olmayacağını araştırmalar önümüze koyuyor. Dünya düzeninin değişmesi için kadınlara ihtiyaç var.”

Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan da konuşmasında kadınların işgücüne katılımının en yüksek olduğu sektörlerden birinin bankacılık ve finans olduğunu hatırlattı ve Borsa İstanbul’un kadınların her alanda her seviyede aktif yer alması ve ilerlemesi için çalıştığını da vurguladı.

 

 

HIZLI ERİŞİM