Çanakkale Zaferi Konferansı

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Satan'ın katılımıyla düzenlenen konferans, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Tomar'ın açılış konuşmasının ardından Doç. Dr. Ali Satan Çanakkale Deniz Zaferi'ni anlattığı konferansın sunumunu gerçekleştirdi. Doç. Dr. Ali Satan, "Bir Dünya Savaşı nasıl çıkarıldı?" sorusuyla başladığı konferansında, Kırım Savaşı'ndan itibaren Osmanlı- Avrupa- Rusya arasındaki ittifak ilişkilerini anlatarak "uluslararası ilişkilerde ebedi dostluklar olmadığı gibi ebedi ittifaklar da yoktur" dedi. Yeni yetişen genç diplomatların "müttefiklerimiz var diye bir rehavete kapılmalarının ülkeye zarar verebileceğine" dikkat çekti. Çanakkale Deniz Muharebelerinde o güne kadar dünyanın en büyük ve modern müttefik donanmasına karşı mücadele edildiği ve kesin zafer kazanıldığını söyleyen Ali Satan, 18 Mart'ın tesadüfi bir zafer olmadığını 18 Mart'a kadar müttefik donanmasının defalarca Boğaz'ı geçmeyi deneyip başarısız kaldığını anlattı. 18 Mart'ta düşman donanmasının daha Osmanlı mayın hatlarına dahi varamadığına değinen Ali Satan, bu zaferin hem Türk hem dünya tarihi bakımından önemine işaret ederek milli mücadele ruhunun Çanakkale'de mayalandığını, Çanakkale zaferi ile kazanılan özgüvenin istiklal harbinde millete kazanma azmi ve ümidi olduğunu vurguladı.

Tören sonunda öğrenci kulüp, dernek ve vakıfları toplu halde  2582'ye mesaj atarak Mehmetcik Vakfı'na bağışta bulundular.