‘Marmara Üniversitesi Farmakogenetik Ünitesi’ Kuruldu

T.C Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 27 Şubat 2017 tarihinde gerçekleştirilen “Marmara Üniversitesi Farmakogenetik Ünitesi” tanıtım toplantısında Türkiye’de kurumsal olarak ilk kez bireyin genetik yapısına özel hedefli tedavilerde kullanılmak üzere farmakogenetik uygulamaların yapılacağı ifade edildi. İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) desteği ile yapılmakta olan stratejik projenin yürütücüsü ve Marmara Üniversitesi Farmakogenetik Ünitesi Direktörü Prof. Dr. Belgin Süsleyici, farmakogenetik çalışmalarına Nancy-Fransa’daki Henri Poincaré Üniversitesi'nde bulunan “Center for Preventive Medicine” koruyucu tıp ve kişiye özel moleküler çalışmaları sırasında 2000 yılında Post-Doc eğitimi sürecinde başladı. Avrupa Farmakogenetik Uygulama Konsorsiyumu (Eu-PIC) Türkiye Temsilciliği ile  Farmakogenetik ve Bireyselleştirilmiş Tedavi Derneği Başkanlığı görevlerini de sürdürmekte olan Prof. Süsleyici, dünyanın hastalık merkezli tedaviden insan merkezli tedaviye geçişte büyük yol kat ettiğini ve Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde kurulan Farmakogenetik Ünitesi'nde kişinin ilaç metabolizmasını incelemeye yönelik genetik analizlerin yapılması sureti ile bireye özel olarak hazırlanan raporların klinisyenlere sunulacağını söyledi. Prof. Süsleyici toplantıda yaptığı konuşmada, "Böylece doğru ilacın doğru hastaya doğru dozda uygulanmasını sağlayacak, kişiye ait ilaç metabolizmasına ait genetik bilgi farmakogenetik test ile mikroarray tabanlı ileri teknolojilerle belirleneceği için ilaçların akıllı kullanımları sağlanmış, ilaç yan etkileri önlenmiş ve sağlık ekonomisine katkı sağlanmış olacaktır." dedi. Prof. Dr. Belgin Süsleyici, farmakogenetik pilot uygulamalarının öncelikle T.C Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Grup Florence Nightingale Hastanelerinde kardiyoloji, psikiyatri, nöroloji, onkoloji, anesteziyoloji ve reanimasyon, fizik tedavi ve rehabilitasyon, göğüs cerrahisi kliniklerinden olmak üzere toplam bin hastada ücretsiz yapılmaya başlanacağını, elde edilen sonuçların değerlendirilerek akabinde ülkedeki tüm sağlık kuruluşlarına hizmet sunulabileceğini ifade etti.

Avrupa Farmakogenetik Uygulama Konsorsiyumu (Eu-PIC) Başkanı ve Avrupa Farmakogenetik Mükemmeliyet Merkezi Erasmus Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ron Van Schaik ise, Prof. Dr. Belgin Süsleyici ile uzun yıllardır farmakogenomik alanında ortak çalışmalar yaptıklarını ve yakın zamanda elde edilecek veriler ile Türkiye’de sağlık sisteminde kullanılabilecek farmakogenetik uygulamalarının başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek Avrupa ülkelerindeki rutin Farnmakogenetik Sistemlerini anlattı.

Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Kongre Koordinasyon Başkanı Dr. Kemal Aydın ise Dünya Sağlıklı Yaşlanma Kongresi'nin üçüncüsünü 2018 yılında Türkiye'de yapacaklarını belirterek; ''Bu kapsamda bireye özgü akılcı ilaç kullanımı-Farmakogenetiğin tamamen halka indirilmesi girişimini başlatıp 2018 yılında Dünya Sağlıklı Yaşlanma Kongresi'nde sunmuş olacağız. Bu proje bundan sonra 2018 yılında önemli bir sempozyumla başka ülkelerle paylaşılmış olacak. Marmara Üniversitesi Farmakogenetik Ünitesi’nin vereceği hizmetlerin "İlkemiz Halk Sağlığı ve Kalkınması" için büyük önem taşıdığını düşünüyor ve bu üniteyi kuran Prof. Dr. Belgin Süsleyici’ye emeklerinden ve işbirliğinden dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

Toplantıda ayrıca Türkiye Hollanda Sağlık Vakfı ve Dünya Yaşlanma Konseyi arasında "İslam Dünyası Akılcı İlaç Kullanımı Ağı Projesi" iş birliği protokolü imzalandı. Projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2030 programlarına uygun olarak 18-24 Mart 2017 Yaşlılar Haftasında “Yaşlılarda Akılcı İlaç Kullanılması Çalıştayı”nın organize edilerek Ulusal Geriatrik-Farmakogenetik Çalışma Grubu oluşturulması ile birlikte Yaşlılarda Genetik Yapıya Özel İlaç Hedefli İlaç Kullanımı  Stratejik Planı hazırlanması kararlaştırıldı.

 

HIZLI ERİŞİM