Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra Paneli

Panelin açılış konuşmaları, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahat Deniz ve T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun tarafından gerçekleştirildi. Oturum Başkanı Doç. Dr. Ali Satan, doğumunun 100. yılında Tarık Buğra'nın anıldığı bu etkinliğin, aynı zamanda 1. Dünya Savaşı'nın bitişinin de 100. yılı olması nedeniyle farklı organizasyonlarla devam edeceğini kaydetti.

Panelin ilk konuşmacısı İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Tekin, Tarık Buğra'nın gazeteciliği hakkında anılarından yola çıktığı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Tekin, Buğra'nın Milliyet Gazetesi'nde yazmaya başlamadan önce babasının Akşehir'de çıkardığı yerel bir gazetede ilk tecrübelerini kazandığını söyledi. Prof. Tekin ayrıca, en verimli döneminde iki yılda yaklaşık sekiz yüz elli yazı kaleme alan Buğra'nın asıl hedefinin romancılık olduğunun altını çizdi. 

İkinci konuşmacı Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sema Uğurcan oldu. Tarık Buğra’nın eserlerinin içeriklerinden bahseden Prof. Uğurcan, bu eserlerde bulunan bazı karakterlerin analizini yaptı. Tarık Buğra'nın eserlerinin bir bütün olarak incelendiğinde tarihi bir devamlılık görüleceğini belirten Prof. Uğurcan, sunumunun büyük kısmını yazılı bilimsel çalışması üzerinden yürüttü.

Üçüncü konuşmacı olan Yeditepe Üniversitesi'nden Dr. Davut Ekşi, Tarık Buğra’nın aldığı notları kategorize ederek, kronolojik bir sıralamayla dinleyicilere sundu.   

 

HIZLI ERİŞİM