Engelsiz Film Gösterimi Gerçekleşti

Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, Dünya Engelliler Günü kapsamında “Engelsiz Film Gösterimi”, 29 Kasım’da Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti.

Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, Engelsiz Marmara, AHBAP Marmara ve Özel Eğitim Topluluğu işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikler 4 gün sürdü. Etkinliğin açılış konuşmasını Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal Pek yaptı. Pek konuşmasında; insanların içinde bulundukları durumu en iyi anlatan sanat dallarının tiyatro ve sinema olduğunu söyledi. 

Etkinliğin ilk gününde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Atatürk Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü  Öğr. Gör. Tuna Şahsuvaroğlu üstlendi. Panelde Sesli Betimleme Derneği Kurucu Üyesi Emine Kolivar; sesli betimleme çalışmalarına nasıl başlandığını anlattı. Kolivar; film, müze ve buna benzer eserler ve mekanların sesli betimlemelerini gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Etkinliğin devamında; 18 ödüllü Tecahül-i Arif Filminin yönetmeni Hasan Kalender; Down sendromlu kuzeninin anısına bu kısa film projesini hayata geçirdiğini ve filmin yurtdışından pek çok ödülle döndüğünü söyledi. Tecahül-i Arif filmi oyuncusu Deniz Özkan; filmin ortaya çıkış aşamalarını ve çekim süresince yaşadıklarını aktardı. Deniz Özkan'ın babası Erdal Özkan kurucu üyesi olduğu Dost Yaşam Down Sendromlular Derneği hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Etkinliğin ikinci ve üçüncü günlerinde Sesli Betimleme Derneğinin katkılarıyla görme ve işitme engelli bireylere erişebilir filmler; Prof. Dr. Orhan Oğuz Kütüphanesi Toplantı Salonu’nda seyredildi. 

Kapanış gününde; moderatörlüğünü İşletme Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Tığlı’nın yaptığı panelde “Tut Yüreğimden Anne” film ekibi yer aldı. Filmin yönetmeni Bülent Aydoğan; yapımcı Yasemin Nak’ın risk alarak kararlı bir şekilde filme destek verdiğini belirtti. Aydoğan; hassas bir konuya değinen filmde; masa başı çalışmalarının yaklaşık iki buçuk yıl sürdüğünü ve ailelerin danışmanlıklarını üstlenerek çalıştıklarını dile getirdi. Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı (TODEV) Yönetim Kurulu üyesi ve filmin ilham kaynağı Pirman Atbaş ise, otizmli çocuğu olan ailelerin yaşadıkları zorluklara değindi. Atbaş ayrıca, dört sene önce hazırlanan Otizm Eylem Planının uygulanmasında aksaklıklar olduğunu vurguladı.

Etkinlik; Janberk Nak'ın oyuncu kadrosunda yer aldığı “Tut Yüreğimden Anne” filminin izlenmesinin ardından sona erdi. 

Haber: Simge Malkoç 

HIZLI ERİŞİM