Farklıyız Farkındayız Semineri Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sare Şengül tarafından, özel gereksinimli çocukların eğitimi ve bu çocuklar ile aileleri için önem arz eden empati gücü yüksek öğretmenlerin yetiştirilmesi amacıyla verilen, özel eğitim dersi bağlamında düzenlenen seminere konuşmacı olarak Prof. Dr. Mim Kemal Öke katıldı. 

Doç. Dr. Sare Şengül, söz konusu özel eğitim dersinin, "Özel eğitim nedir? Özel eğitim gereksinimi bulunan çocuklar kimlerdir ve özellikleri nelerdir?, Bu farklılıklara sahip öğrencilerle ailelerine karşı bir öğretmen ve birey olarak sorumluluklarımız nelerdir? gibi konuların göz önüne alınarak, öğretmen adaylarının belirtilen konularda bilişsel ve duyuşsal olarak toplumun sorunlarına çözüm üretebilecek bireyler olarak yetiştirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Şengül düzenlenen seminerle ilgili ise şunları söyledi: "Bu hedefe ulaşmada, özel gereksinimli çocuklara sahip ailelerin, kendi yaşadıkları sorunları ve öğretmenlerden beklentilerini ilk ağızdan öğretmenlere ulaştırmaları, öğretmen adaylarının eğitiminde yer alması gereken en önemli unsurdur.  Bunun için ilköğretim matematik öğretmenliği öğrencileri ile “FARKLIYIZ–FARKINDAYIZ” isimli seminer programı düzenlenerek down sendromlu bir kız çocuğuna sahip olan Prof. Dr. Mim Kemal Öke konuk olarak davet edilmiştir. Kendisi seminerimize katılarak, 34 yaşında Türkiye’nin en genç profesörü olarak, akademik çalışmalarını yürüttüğü ve gelecekle ilgili olarak kendisinden başbakan olacağı yönünde beklentilerin bulunduğu bir zamanda, kızı Nazlı Hilal‘in down sendromlu bir çocuk olarak dünyaya gelmesi ile çocuğunu kabullenme aşamasındaki yaşadığı sorunları bizlerle paylaşmıştır. Hayatında sarı saçlı saçlı mavi gözlü bir kız çocuğu hayal ederken, doğan güzeller güzeli Nazlı’nın down sendromlu olmasının, kendisinin hayatın anlamını sorgulama ve kişisel tekamül sürecindeki yaşadıklarını bütün doğallığı ile paylaşmıştır. Bu süreçte Avrupa’da yapılan çalışmaları inceleyip, bunu down sendromlu aileler ile paylaşarak çoğalan sevgi yolundan bahsetmiştir. Daha sonra Nazlı’nın okul döneminin gelmesi ile beraber, özel okul yöneticilerinin ve ailelerin, çocuğunun okullarında bulunması sebebiyle yaşattıkları sorunları dile getirmiştir. Diğer yandan Nazlı okulunu bitirmiş ve her şey yolunda giderken, toplumdaki bireylerin kızı ile dışarda gezerken çocuğuna bakışları ve anlamsız davranışlarının, çocuğunun kendi kimliğini sorgulayarak içine kapanmasına sebep olduklarını belirtmiştir. Çocuğunu bu durumdan çıkarmak için musiki ve Afrika danslarına yönelişi ve bu bilgilerini down sendromlu çocukların eğitiminde kullanmasından bahsetmiştir. Bu yaşadıklarını “Yaralı Ceylanlar Kulübü” adlı kitabında toplayan Prof. Dr. Mim Kemal Öke, devlet yöneticilerinin kendisinden engelli çocukların hayata kazandırılması istekleri nedeniyle bunu “Yararlı Ceylanlar Kulübü” adı altında çalışmalarla devam ettirmiştir. Hepimizin insan olarak başarılarımızın, kendi içimizdeki tekâmül olduğunu belirten Prof. Dr. Mim Kemal Öke, kendimizi, hayatta ne olmak istediğimizi, ne yapmamız gerektiğini sorgulamamıza vesile olan 60 dakikalık muhteşem konuşması ile bizlere hayattaki mücadelenin ana fikrinin, “sabır” olduğunu vurgulamıştır. Kıymetli hocamıza bu vesile ile saygılarımızı sunuyoruz."

Seminerin ardından Prof. Dr. Mim Kemal Öke'ye Atatürk Eğtim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şükrü Özdemir ve Doç. Dr. Sare Şengül tarafından çiçek takdim edildi.

 

HIZLI ERİŞİM