Kadınların Üniversitede 100 Yılı İnas Darülfünunu Sergisi

Açılış programı ESKAR Müdürü Prof. Dr. Gülay Akgül Yılmaz'ın sunuş konuşması ile başladı. Yılmaz konuşmasında; kadınların yükseköğretim hakkını mücadeleler sonucunda ve erkeklerden çok sonra elde ettiğine dikkat çekerek, serginin bu tarih kesitini belgeler ile ortaya koyduğunu ve yeni nesillerde farkındalık yaratmak bakımından önemli olduğunu belirtti. Yılmaz ayrıca, Marmara Üniversitesi'nde 2016 yılı itibarıyle toplumsal cinsiyet eşitliği durumunu kadın akademisyenlerin üniversitedeki oranıyla, sosyal, fen ve yetenekle eleman alan birimler bakımından oranını, idari personel kadrosundaki kadınlar ile üniversitede eğitim gören kız öğrenci oranlarını değerlendirdi. Bu değerlendirme sonucunda bazı sorunların varlığına dikkat çeken Yılmaz, Marmara Üniversitesi'nin toplumsal cinsiyet eşitliği açısından genel görünümünün iyi bir noktada bulunduğunu belirtti.

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat ise konuşmasında, Nuriye Ulviye'nin çıkarttığı Kadınlar Dünyası Dergisi ile kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti'nin, kadınların yükseköğretim hakkını elde etmek bakımından önemli bir kilometre taşı olduğunun altını çizdi. Rektör Arat serginin, günümüzde üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğine ne ölçüde ulaşıldığı ve üniversitede yer alan kadınların karar alma süreçlerine ne ölçüde katıldıkları gibi konularda insanı düşünmeye sevk ettiğini söyledi.

Plaket töreninin ardından ziyaretçilere açılan sergi, 12-16 Ocak 2017 ve 29 Ocak - 12 Şubat 2017 tarihleri arasında pazartesi günleri hariç her gün saat 10:00-17:00 arasında gezilebilir. 

 

HIZLI ERİŞİM