Marmara Dünya Sıralamalarında En Fazla Yer Alan Türk Üniversiteleri Arasında

Türk üniversitelerinin 2017’de yer aldığı 10 sıralama kurumu; Webometrics, SCIMago, US News and World Report, QS, THE, Leiden (CWTS), CWUR, RUR, ARWU ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı’dır. Bu araştırmanın sonucuna göre; Marmara Üniversitesi, akademik başarı dünya geneli sıralamalarında Türkiye’den en fazla yer alan 10. Üniversite olurken; Dünya Genel Sıralaması yapan 10 kurumdan 8’inde yer aldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde 2009’da kurulmuş olan URAP Laboratuvarı (University Ranking by Academic Performance) , üniversitelerin kendi akademik performanslarını diğer üniversitelerle karşılaştırabilmesine ve sıralama için geliştirilmiş olan göstergelere göre gelişmeye açık yanlarını görebilmelerine yardımcı olmak için bilimsel çalışmalar yapmaktadır. URAP Laboratuvarı’nda yıl boyu süren çalışmalar sırasında; yeni gelişmelerden yararlanılarak üniversitelerin akademik performanslarının hassas bir şekilde ölçülmesine özen gösterilmektedir. URAP’ın göstergelerde kullandığı veri toplama ve değerlendirme yöntemleri, yeni gelişmelerin ışığında revize edilmektedir. 2017 yılında yayımlanan 10 farklı dünya genel sıralamasında 160 üniversitemizin son durumunu gösteren raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.