Marmara Üniversitesi 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un teşrifleriyle 2019-2020 eğitim-öğretim yılı Akademik Açılış Töreni gerçekleştirildi.

Marmara Üniversitesi 2019-2020  Akademik Yılı Açılış Töreni, 7 Ekim Pazartesi günü, Sultanahmet Külliyesi Ord. Prof. Dr. Nihad Sayar Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Sultanbeyli Kaymakamı Metin Kubilay, devlet protokolü, üniversitenin akademik personeli ve öğrencileri katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Prof. Dr. Mustafa Uslu’nun hazırlayıp yönettiği Marmara Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu’nun müzik dinletisiyle devam etti. Üniversite Tanıtım Filminin izlenmesini takiben Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar tarafından törenin açılış konuşması yapıldı. 

   Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar açılış konuşmasında; üniversitemizin iki stratejik hedefinin olduğunu vurguladı. Bunlardan birini, araştırma üniversitesi olmak; bir diğerini, İstanbul’da dağınık halde konumlanan fakülteleri Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’nde bir araya toplamak olarak ifade etti. 

Rektör Özvar, Ülkemizin ve dünyanın ihtiyaçlarını dikkate alan, yenilikçi, düşünen ve araştıran; bunları yaparken kendi değer ve kültür yapısından uzaklaşmayan gençler yetiştirmenin üniversitemizin temel amacı olduğunu vurguladı. 

Üniversitelerin eğitim politikasının yerel ve uluslararası boyutta toplumsal hayata katkı sağlamak olduğunu dile getiren Özvar, Yükseköğretim Kurumları eğitim-öğretim faaliyetlerinde yerel kaynaklardan beslenmeli, ulusal ve uluslararası ölçekte siyasi, sosyal ve ekonomik alanlara katılım sağlayabilen bireyler yetiştirmelidir.” dedi.   

Konuşmasının devamında, üniversitemizin topluma kazandırdığı mezunlarla iftihar ettiğini söyledi; “Yaptığımız mütevazi bir araştırmada, geriye dönük beş yıl içerisinde başarı hikayeleri ulusal basına yansıyan 5.000 civarında mezunumuz olduğunu gördük. Mezunlarımızın kariyer öykülerinin ortaya çıkarılması ile birlikte üniversitemizin, aday öğrenciler tarafından daha fazla ilgi göreceğine canı gönülden inanıyorum.” dedi.

       Türkiye’nin en köklü ve en saygın eğitim kurumlarından biri olan üniversitemizin fakültelerini bir araya toplamanın üniversitemizin bir diğer stratejik hedefi olduğunu ifade eden Rektör Özvar: “İstanbul’un birçok muhitinde fakülteleri bulunan Marmara Üniversitesi’ni tek bir çatı altında toplama hayalimizi gerçekleştirebilmek için önemli adımlar atmış bulunmaktayız. Bu yıl; Haydarpaşa’da bulunan Eczacılık Fakültemizi, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tarafımıza tahsis edilmiş olan Maltepe Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’ne taşımış bulunmaktayız. Yine Haydarpaşa’da bulunan Hukuk Fakültemizi ve Nişantaşı’nda bulunan İletişim Fakültemizi Göztepe Yerleşkemize, yeni binalarına almış bulunmaktayız. Üniversitemizi tek çatı altında toplama gayesi doğrultusunda, Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerimizi en kısa zamanda Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’ne taşıyacağız” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Marmara Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak başladığı kariyerine öğretim üyesi, profesör ve idareci olarak devam eden TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop; üniversitemizde TBMM Başkanı sıfatıyla onur konuğu olarak katıldığı ilk programda şunları söyledi:

“Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi olduğum yıllarda bu salonda defalarca bulundum lakin Meclis Başkanı sıfatıyla bu kürsüye ilk çıkışım. Bu sebeple ayrıca heyecanlıyım. Marmara Üniversitesi Türkiye’nin en kalabalık ve en büyük üniversitesi. Ülkemizde üniversite öğrencisi olan 7 milyon 750 bin gencimizin 4 milyona yakını örgün öğretimde yer almakta. Marmara Üniversitesi’nde 85 binin üzerinde öğrenci eğitim görmekte ve Türkiye’deki 170 bin öğretim üyesinin 3 bin 360’ı Marmara Üniversitesi’nde görev yapmakta. Bu durumda; Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı bakımından Marmara Üniversitesi'nin iki kat avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.”

Sözlerine: “Marmara Üniversitesi’nin en temel problemi; dağınık bir üniversite olması, birçok fakültesinin öğretim faaliyetlerini farklı muhitlerde sürdürmesi.” vurgusuyla devam eden Şentop, Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yakından takip ettiği bir proje ile Maltepe'de üniversite hastanesinin yapıldığı yerle bütünleşen alanda büyük bir kampüsün inşa edileceğini söyledi. “Ekim ayı sonunda bu projenin temelini atacağız. Böylelikle Marmara Üniversitesi'nin sadece birimlerinin akademik kapsamı ve öğrenci sayısı bakımından değil, İstanbul'un toplu olarak bütün birimlerini aynı külliye içinde barındıran bir üniversite olarak da müstesna bir yere sahip olacağını biliyoruz.” dedi. 

Mustafa Şentop: “2019-2020 Akademik Yılı’nın Türkiye’nin en eski eğitim kurumlarından biri olan Marmara Üniversitesi’ne hayırlı olmasını diliyorum.” temennisiyle konuşmasını noktaladı.

Akademik Açılış Töreni anısına Rektör Özvar ve Meclis Başkanı Şentop arasında karşılıklı hediye takdimi yapıldı, fotoğraf çekimi ile tören sonlandırıldı.

HIZLI ERİŞİM