“Marmara Üniversitesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Töreni”

Marmara Üniversitesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Töreni, 28 Ekim 2019 Pazartesi günü, Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Prof. Dr. Mustafa Uslu’nun hazırlayıp yönettiği Marmara Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu’nun dinletisiyle devam etti. Törenin açılış konuşması Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar tarafından yapıldı. 

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar konuşmasında; 

“Bundan 96 yıl önce bu millet bir imparatorluk bakiyesinden yeni bir devlet kurmayı başardı. Anadolu yurdu belki asırlar boyu, Türklere, Müslümanlara, pek çok dine, etnik kökene ev sahipliği yapmış bir yurttur. Bu yurdu vatana çeviren Türkler, Müslümanlar olmuştur.” dedi. Konuşmasının devamında, bizlere düşen görevin, miras olarak aldığımız bu vatanı ilelebet payidar kılmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erol Özvar, bu vazifenin çok çalışarak mümkün olacağını vurguladı. “Hamaseti bir kenara koymak suretiyle elimizden gelen en büyük gayreti sarf etmek suretiyle, dünya ulusları ile büyük bir rekabete girerek buna muvaffak olabiliriz diye düşünüyorum” dedi. Özvar, Marmara Üniversitesi olarak, bilimde, sanatta, edebiyatta, pek çok sahada gayretle çalışarak elde edilecek başarılarla bu devlete, bu millete ve bu ecdada layık olabileceğimizi ifade etti.  

Prof. Dr. Özvar konuşmasının sonunda, Cumhuriyetimizin kurulmasında büyük emeği geçen, başta Mustafa  Kemal ve silah arkadaşlarını ve bu uğurda mücadele edip, şehit olan, gazi olan bütün geçmişimizi şükranla anıyorum dedi. Özvar, Daha nice asırlar cumhuriyetimizi kutlamak temennisiyle konuşmasını tamamladı. 

Rektör Özvar’dan sonra kürsüye çıkan, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Bakar, “Milli Egemenlik İlkesinin Gelişimi ve Cumhuriyetin İlan Süreci” başlıklı konuşmasında cumhuriyetin ilanına giden tarihsel sürecin kilometre taşlarına işaret etti. Prof. Dr. Bakar konuşmasında, Mustafa Kemal’de cumhuriyet fikrinin nasıl doğduğu ile başlayıp Cumhuriyetin İlanına giden süreci özetledi. Prof. Dr. Bakar, Mustafa Kemal’in cumhuriyet hakkındaki düşüncelerini aktarırken, cumhuriyetin bir erdem rejimi olduğunu ve Türk Milleti’nin de buna layık olduğu hakkındaki ifadelerinin altını çizdi. Tarihsel kronoloji içerisinde Cumhuriyetin ilanına giden süreci anlatan Bakar, “Cumhuriyetin 23 Nisan 1920’de kurulduğu, 29 ekim 1923’de ise adının konulduğunu söylenebilir” dedi.

Tören, Rektör Özvar tarafından Prof. Dr. Bülent Bakar’a yaptığı konuşma için teşekkür belgesi verilmesinin ardından sona erdi.

 

HIZLI ERİŞİM