Marmara Üniversitesi’nin 136. Kuruluş Yıldönümü Kutlandı

Marmara Üniversitesi Sultanahmet Rektörlük Binası Ord. Prof. Dr. Nihad Sayar Konferans Salonunda düzenlenen kutlama töreni, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Program, Marmara Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu’nun Prof. Dr. Mustafa Uslu’nun hazırladığı ve yönettiği müzik dinletisiyle devam etti. Törene iştirak edemeyen siyasetçilerin tebrik telgraflarının okunmasının ardından Marmara Üniversitesi tanıtım filminin gösterimi yapıldı.

Rektörümüz Erol Özvar törende yaptığı açılış konuşmasına, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olan, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Rektörümüz, Marmara Üniversitesi’nin tarihçesiyle ilgili verdiği bilgilerin ardından bugünkü mevcut potansiyeli ve işleyişiyle ilgili bilgilendirmede bulundu.

Rektörümüz Erol Özvar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Marmara Üniversitesi, lisans programlarının yanı sıra lisansüstü eğitim politikalarını bir araştırma üniversitesi olma hüviyetini sürdürülebilir kılma hedefi doğrultusunda belirlemiş olup, stratejilerini ve kurumsal planlarını bu yönde hazırlamıştır. Üniversitemiz bu politikaya uygun olarak lisansüstü eğitimin kalitesinin artırılmasını, programların akredite edilmesini, programları optimal öğrenci sayısı temelinde ülkenin ihtiyaçlarına ve çağın gereklerine uygun şekilde çeşitlendirerek özellikle uluslararası öğrencilerin ağırlığının artırılmasını öncelikli amaçlar olarak belirlemiştir. Hazırlanan “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” ile mevcut lisansüstü öğrencilerin üniversitemizin bilimsel / sanatsal performansına katkılarının artırılması amacıyla, mezuniyetlerinden önce bilimsel yayın yapma veya sanatsal bir eseri sergileme kuralı bu amaca yönelik düzenlemelerden bir tanesidir. Üniversitenin, ülkenin beşeri sermayesini yükseltmek ve nitelikli hale getirmek yanında diğer önemli bir işlevi, araştırmalar yoluyla bilimsel bilgi üretiminde ulusal ve uluslararası düzeyde söz sahibi olabilmektir. Son 20 yılda bilhassa sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kurduğu hükümetler döneminde üniversitelere sağlanan ve genişletilen bilimsel araştırma fonları ve mali tahsisat sayesinde ülkemizin bilimsel üretim performansında çarpıcı gelişmeler yaşanmıştır. Bugün memnuniyetle ifade etmek isterim ki Türk üniversiteleri küresel bilimsel araştırma ve üretim sahasında uluslararası rakip ve paydaşlarıyla birlikte ciddi bir rekabet içindedir.

Bilimsel araştırmaların seviyesinin artırılmasında üstün nitelikli beşeri sermaye kaynağının ağırlıklı bir yere sahip olduğunu belirten Rektörümüz Erol Özvar, “Marmara Üniversitesi araştırmacı insan kaynağının gelişimi ve iyileştirilmesi adına yaptığı çalışmalar sonucunda, küresel üniversite sıralamalarında ilk 800-1000 bandından, Asya sıralamasına 251+ bandında yer almaktadır. Türkiye'de genel kabul gören ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından ilan edilen kısa adıyla URAP (University Ranking Academic Performance) isimli akademik performans sıralamasında, geçen yıl 17. sırada yer alan üniversitemiz, bu 2018 Aralık ayı itibariyle Türkiye üniversiteleri içinde 11. sıraya yükselmiş vaziyettedir. Bu sıralama kurumumuz araştırma üniversitesi olarak ilan edilmiş bir kaç üniversitenin üzerinde bulunmaktadır”
şeklinde konuştu.

Rektörümüz Erol Özvar’ın ardından konuşmasını yapan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, mezunu olmaktan onur ve gurur duyduğunu söylediği Marmara Üniversitesi’nin 136. Kuruluş Yıldönümü Töreni’ne katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Üniversitemiz her yıl yaş aldıkça dalları güçlenen, kökleri daha sağlamlaşan bir çınar gibi büyümeye devam ediyor” diyen Bakan Kasapoğlu, bu büyük ilim ocağının sayısız diplomat, siyasetçi ve önemli ismi yetiştirdiğini dile getirdi. Eğitimde en büyük reformların Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleştirildiğini dile getiren Bakan Kasapoğlu, bugün 81 ilimizde üniversite bulunduğunu ve üniversiteye gitmek isteyen gençler için her türlü imkanın seferber olduğunu dile getirdi.

Konuşmasının ardından Rektörümüz Erol Özvar, günün anısına Bakan Kasapoğlu’na hediyelerini takdim etti. Tören, düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

 


HIZLI ERİŞİM