Marmara Üniversitesi Uluslararası Sürdürebilirlik Konferansı

Marmara Üniversitesi Uluslararası Sürdürebilirlik Merkezi’nin 1-3 Aralık 2016 tarihleri arasında Bostancı The Green Park Hotel’de ilkini düzenlemiş olduğu  “1st International Sustainability Congress” ICS Merkez Başkanı Prof. Dr. Refika Bakoğlu’nun açılış konuşması ile başladı. Açılış gününün ilk davetli konuşmacıları Kanada’dan Ontario Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. İbrahim Dinçer ve İngiltere Brunel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Özbilgin’di. Kongrede 2 gün boyunca “Sürdürülebilirlik” temasının ekonomik, sosyal, çevre ve diğer boyutları ele alındı. Türkiye ve dünyanın birçok önemli üniversitelerinden akademisyenler, araştırmacılar, birçok ileri gelen kurumdan profesyonel katılımcılar ve bu alanda çalışan diğer uzmanlar etkinlikte biraraya geldi. Bu açıdan büyük önem taşıyan konferansta enerji, kalkınma, büyüme, sürdürülebilir kaynak kullanımı ve bunun gibi Türkiye’nin geleceği için önemli birçok konuda görüşler paylaşılmış; yeni çözümler üretilip, ülke ekonomisi ve geleceğine önemli katkılarda bulunulmuştur.

Davetli konuşmacılardan Prof. Dr. İbrahim Dinçer yaptığı geniş sunumda; sürdürülebilir enerjinin üretimi, depolanması ve alternatif kaynaklar kullanılarak yenilenebilir enerji üretilmesi konusunda çok değerli bilgileri paylaşarak, enerjinin dünyanın geleceğinde temel rolü oynamasına rağmen doğru stratejiler ile büyük miktarlarda üretilmesinin mümkün olduğunu ortaya koymuştur. Prof. Dr. Dinçer birçok patent almış çalışması, ticari alanda kullanıma başlanmış özellikle hidrojen bazlı enerji üretimi ve bunun yaratabileceği kaynakları vurgulayarak Türkiye ekonomisi gibi enerji üretimini arttırma arayışında olan bir ülke için önemli noktaların altını çizmiştir.

Günün diğer davetli konuşmacısı Prof. Dr. Mustafa Özbilgin ise İngiltere Ekonomisinin Brexit sonrası sürdürülebilir büyüme, kalkınma ve sosyal hakları konusunda aydınlatıcı bir konuşma yapmıştır. Prof. Dr. Özbilgin konuşmasında İngiltere’nin bu sorunları yaşamasında temel sebebin nesiller arası çatışma olduğuna vurgu yapmış, sürdürülebilirlik açısından İngiltere’nin yaşayacağı sorunları engellemesinin tek yolunun daha güçlü bir yasal sistem oluşturmasından geçtiğini belirtmiştir.

Konferansın ikinci günü 2 Aralık Cuma sabahı sürdürülebilir enerji ve çeşitli uygulamaları üzerine sektörün ileri gelenlerinin katıldığı bir panel düzenlenmiştir. 

“Yüzde Yüz Yenilenebilen Sürdürülebilir Enerji’nin” tartışıldığı, Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar tarafından düzenlenen ve yönetilen katılımcıların bildiriler sunduğu panelde; Türkiye ve dünyanın birçok önemli üniversitelerinden akademisyenler, araştırmacılar ve profesyonel katılımcılar konuyu derinlemesine tartışma imkanı bulmuşlardır.  Bu panelle birlikte birçok değişik enerji türünün üretimi, etkileri ve geleceği tartışılırken aynı zamanda kalkınma, dış ticaret açığı ve çevresel yönlerden de konunun incelenmesini sağlayan sunumların bulunduğu oturumlar ile zengin bir içeriğe sahip olarak yeni fikirlerin ortaya çıkmasına katkıda bulunulmuştur. Bu arada Türkiye’de bilhassa enerji, çevre ve sosyal alanlara; özellikle özel kurumlar tarafından daha fazla ihtiyatla yaklaşılması ve öneminin kavranması gerektiği açık şekilde ortaya çıkmıştır. 

Kongre’nin son davetli konuşmacısı olan CNRS Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. İskender Gökalp ise, çevre ve enerji konusunda görüşlerini bildirirken Türkiye’nin bu konuda bir an önce çok önemli adımlar atması gerektiğini vurgulayarak dışa bağımlı enerji sorununun ülkemiz açısından orta vadede tamamen bertaraf edilmesi konusunda görüşlerini katılımcılarla paylaşmıştır.

Marmara Üniversitesi Uluslararası Sürdürebilirlik Merkezi’nin 1-3 Aralık 2016 tarihleri arasında Bostancı The Green Park Hotel’de ilkini düzenlemiş olduğu  “1st International Sustainability Congress” Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Refika Bakoğlu ve Düzenleme Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zehra Semra Can’ın yapmış oldukları kapanış konuşmaları ve kongreye desteklerini esirgemeyen Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü Başkanı Prof. Dr. Paşa Yayla ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkürleri ile sona ermiştir.

 

HIZLI ERİŞİM