Marmara Üniversitesi’nde “Spor ve Kadın Zirvesi”

Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAR) tarafından hazırlanan “Spor ve Kadın Zirvesi” gerçekleştirildi.

Spor camiasının değerli isimlerinin ağırlandığı zirve; 30 Ekim’de, Göztepe Yerleşkesi İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda; öğrencilerin, öğretim üyelerinin ve spor severlerin katılımıyla yapıldı.

Zirve’nin moderatörlüğünü eski milli voleybolcu, Türkiye’nin ilk voleybol spikeri Başak Koç üstlenirken, sunuculuğu gazeteci Zekiye Özbay yaptı. Etkinliğe; Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair-Play Komisyonu Başkan Yardımcısı Semra Demirer, ilk FIFA kokartlı kadın hakem ünvanına sahip Lale Orta, eski milli voleybolcu Esra Gümüş Kırıcı, A Milli Kadın Basketbol Takımı menajeri Yasemin Horasan, A Spor spikeri Çiğdem Ceylan, beIN Sports spikeri Nazlı Canyurt, milli tekvandocu Meryem İyin, Anadolu Ajansı spor haberleri yayın yönetmeni Ersin Şiyhan ve milli paralimpik yüzücüler Beytullah Eroğlu ile Uğurcan Özer katılım gerçekleştirdi. 

Zirve başlamadan önce Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 96'ncı yıl dönümü adına İstiklal Marşı okundu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları adına saygı duruşunda bulunuldu.

Sporun birleştirici gücü, kadının spordaki yeri ve önemi, sporun sağlığa ve çocuk gelişimine olan etkisi gibi konuların ele alındığı zirvenin açılış konuşmalarını; Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen, Kadın Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu, Dr. Öğretim Üyesi Serap Mungan Ay ve Su Altı Sporları Federasyon Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen yaptı. 

Prof. Dr. Mustafa Çelen; kadın araştırmalarının üniversitelerde yeterince alan bulamadığını dile getirerek, "Kadının toplumdaki yeri konusunda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bunları aşmamız gerekiyor. Kadın araştırmalarının ön plana çıkması önemli. Bu eksikliği en iyi şekilde kapatmaya çalıştığı için ESKAR'a teşekkür ediyorum." dedi. 

Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu; Türkiye’de kurulan ilk kadın araştırma merkezi olmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. “Göreve geldiğim andan itibaren üniversite yönetimi bizleri destekledi. Birçok çalışma yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Vahim bir şekilde aramızdan ayrılan Emine Bulut, bu zirvenin ilham kaynağı olmuştur. Beni yalnız bırakmayan ve spora gönül vermiş herkese çok teşekkür ediyorum." diyerek sözlerini noktaladı.

İnsanların cinsiyet ayrımı gözetmeksizin spora yönlendirilmesi gerektiğini belirten  Dr. Öğretim Üyesi Serap Mungan Ay, “Sporda ve eğitimde kadın-erkek ayrımı yapmadan, zeka ve kabiliyet kriterleri ön planda tutulmalı.” dedi.

Su sporlarında son yıllarda önemli başarılar elde ettiklerini ifade eden Su Altı Sporları Federasyon Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen, “Dünya rekoruna imza atmış Şahika Ercümen ve Derya Can gibi Türk sporunu dünyaya duyuran ve ülkesinin bayrağını gururla temsil eden iki değerli kadın markasına sahibiz. Biz onlarla gurur duyuyoruz. O isimlerin yanına yeni başarılı sporcular eklemek en büyük temennimiz.” ifadelerini kullandı. 

Konuşmacılardan Lale Orta; Türkiye'deki kadın sporcu sayısıyla ilgili bir sunum yaparken paralimpik milli yüzücü Beytullah Eroğlu; spora başlama hikayesini anlattı. 

Sözü alan milli tekvandocu Meryem İyin; olimpiyatlara katılma yolundaki çalışmalarını, Yasemin Horasan; A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın hedeflerini, Esra Gümüş Kırıcı ise kadınların voleybol branşına olan ilgisini anlattı. 

Zirvede görüşlerini aktaran Ersin Şiyhan ise; sporun, toplumun evrensel dili olduğunu söyledi. “Spor haberlerinin sunumunda cinsiyete vurgu yapılması yanlış. Önemli olan sportif başarı." sözlerini kaydetti.

Zirvenin sonunda, Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu konuşmacılara plaketlerini takdim etti.

 

HIZLI ERİŞİM