Milletlerarası Özel Hukukta Sözleşmesel Meseleler Konferansı

Milletlerarası özel hukuk disiplini çerçevesinde sözleşmesel meseleleri uluslararası bir ortamda gündeme getirmek amacıyla düzenlenen konferansa 6 farklı ülkeden ve 13 kurumdan 19 konuşmacı katıldı. Büyük ilgi gören konferansa çoğunluğu akademisyen, avukat ve öğrencilerden oluşan dinleyicilerin  katılımı sağlandı.

Konferansın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serap Helvacı ve Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sibel Özel yaptı. Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Çelen açılış konuşmasında, uluslararası ticaretin en önemli konularından biri olan uluslararası sözleşmeler konusunda, yetkin hukukçuların yetiştirilmesi kadar uluslararası sözleşmelerin çeşitli açılardan masaya yatırılmasının önemine değinerek, konferansa yurtiçinden ve yurtdışından katılan tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkürlerini sundu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serap Helvacı, sözleşmesel ilişkilerin tabi olduğu hukuk sisteminin bir toplumun ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını ve tercihlerini yansıtmasının öneminin altını çizerek, yabancılık unsuru taşıyan sözleşmelerde taraf iradesinin rolü, uygulanacak hukukun belirlenmesi gibi konuların tartışılmasının önemini vurguladı. Prof. Dr. Sibel Özel, milletlerarası özel hukuk alanının ve konferansın konusu olan sözleşmesel meselelerin tartışılmasının önemini dile getirerek, yurtiçinden ve yurtdışından katılan konuşmacılara gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkürlerini iletti. Dört oturum halinde gerçekleştirilen konferansta, Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hatice Özdemir Kocasakal, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bahadır Erdem, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sibel Özel ve İ.D Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilgin Tiryakioğlu oturum başkanlığı yaptılar.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Esin Avukatlık Ortaklığının kurucusu Av. Dr. İsmail Esin ‘’Hissedarlar Sözleşmesi’’ isimli tebliğ ile bilgi ve tecrübelerini dinleyiciler ile paylaştı. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Akıncı da konferansta ‘’Milletlerarası İnşaat Sözleşmesinden Kaynaklanan Uyuşmazlıklar ve Talep Prosedürü’’ isimli tebliği sundu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç Dr. Hatice Selin Pürselim Arning ve Dr. Öğr. Üy. Hüseyin Akif Karaca, ‘’Tüketici Sözleşmelerine Uygulanacak Hukuk’’ ve ‘’Uluslararası Ticari Sözleşmelerden Kaynaklı Devlet Mahkemelerinde Yapılan Yargılamalarda Hukuk Kurallarının Seçimi: Lahey Prensipleri m. 3'ün Analizi’’ isimli tebliğlerini sundular. Konferansa, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cemile Demir Gökyayla ve Dr. Öğ. Üy. Candan Yasan Tepetaş ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf  Üniversitesi’nden Ar. Gör. Süleyman Yasir Zorlu konuşmacı olarak katıldılar.

Marmara Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen uluslararası konferansta İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, İsveç, Hırvatistan, İran, ve Makedonya’dan katılan konuşmacılar, alanlarında yaptıkları araştırmalar ışığında bilgilerini paylaştılar. Düzenlenen konferansa, İngiltere’den Emmanuel Guinchard (Northumbria University), Dr. Ugljesa Grusic (University of College London) ve Aygun Mammadzada (University of Southampton; ABD’den avukat Joyce Williams (Armooh-Williams PLLC); İsveç’ten avukat Maka Mahbuba Mammadova; Makedonya’dan Dr. Vangel Dokovski (Ss. Cyril and Methodius University), İran’dan Avukat Sharareh Dastmalchi; Hırvatistan’dan Doç. Dr. Dora Zgrabljić Rotar  (University of Zagreb) katılarak tebliğlerini sundular. Kapanış konuşmasını yapan Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Mustafa Erkan, konferansa katılan konuşmacılara, oturum başkanlarına, dinleyicilere ve konferansa katkıda bulunan herkese teşekkürlerini sundu. Konferans, Radyo Hukuk tarafından canlı olarak yayımlandı. Konferansa katılan konuşmacılar ve katkıda bulunanlar adına teşekkür amaçlı TEMA Vakfı  aracılığıyla fidan bağışı yapıldı ve sertifika hediye edildi.

 

 

HIZLI ERİŞİM