"Osmanlı Kadın Hareketi" Konferansı

Üniversitemiz Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (ESKAR) düzenlediği "Osmanlı Kadın Hareketi" konulu konferans İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve Uluslararası ilişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Çakır tarafından 18 Nisan 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Nis

Konferans öncesi konuşma yapan ESKAR Müdürü Prof. Dr. Gülay Akgül Yılmaz, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin olduğu dönemlerde ve mekanlarda hak mücadelesinin olduğunu, tarihsel süreçte eşitsizliklerin kadından yana tezahürünün kadın hareketlerini yaratmış olduğunu, bu sürecin ülkemizde Osmanlı’nın son döneminde başlamış olduğunu belirtti. Prof. Yılmaz ayrıca, üniversitemiz ve toplumumuzda toplumsal cinsiyet eşitliğinin tesisi yani kadın erkek ayırımı yapmaksızın, tüm bireylerin her alanda eşit haklara sahip olması ve hukuk zemininde sahip oldukları hakları kullanabilmelerini olanaklı kılacak zihniyetin oluşmasının öneminden bahsetti. Daha sonra ESKAR'ın bugüne kadar gerçekleştirdiği etkinliklerin toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine dikkat çekmeyi hedeflediğini, sorunları ortaya koyarak üzerinde düşünülmesini sağlamaya çalıştıklarını belirten Prof. Yılmaz, Prof. Çakır'ı tanıtarak konuşmasını tamamladı.

Prof. Dr. Serpil Çakır konuşmasına kadın hareketinin dünyadaki gelişimini ve baş aktörlerini özetleyerek başladı. Ülkemizdeki kadın hareketinin üç önemli dönem halinde ele alındığını belirten Prof. Çakır,  konuşmasında esas olarak ilk dönem üzerinde yoğunlaştı. 1870’lerde başlayan Osmanlı kadın hareketinin, Halide Edip, Fatma Aliye, Nuriye Ulviye gibi önemli isimlerinden ve söylemlerinden söz ederek konuşmasını sürdürdü. Şüküfezar, Demet, Mehasin, Süs, Kadınlar Dünyası ve Kadınlık Hayatı gibi kadın dergileri ve gazeteleri ile II. Meşrutiyet’ten itibaren kurulan kadın örgütleri üzerinden sürdürülen mücadeleler neticesinde kadınların yükseköğrenim görme hakkını elde ettikleri, seçme ve seçilme hakkını pek çok ülkeden önce elde etmiş olduklarını belirtti.

Soru cevap kısmından sonra Prof. Çakır'a plaket takdim töreni gerçekleştirildi. Akademisyenlerin ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdikleri konferans, toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı.

Bu sayfa Marmara Üniversitesi tarafından en son 26.04.2017 11:27:15 tarihinde güncellenmiştir.