Selçuklu’dan Geometrik Betimlemeler Sergisi

Üniversitemiz Teknik Blimler Meslek Yüksekokulu Tekstil Giyim Ayakkabı ve Deri Bölüm Başkanı ve Öğretim Görevlisi Dilek Tüm Cebeci’ye ait, 15-25 Şubat 2017 tarihleri arasında devam edecek olan serginin açılışını Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Halı Kilim Eski Kumaş Desenleri Anasanat Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerife Atlıhan gerçekleştirdi. Sergi Küratörlüğünü Öğr. Gör. Dilek Durmuş ve Sanat Danışmanlığını Öğr. Gör. Zeynep Aynur Sezgin'in üstlendiği serginin açılış törenine birçok akademisyen, öğrenci ve sanatsever katıldı.

Geometrik betimlemelerin sunulduğu sergide, betimleme şu şekilde ifade edildi:

Bir ortamı, olayı, varlığı, imgeyi ve kavramı özel niteliklerini canlandıracak biçimde tanımlamak, tasvir etmek geometrik betimleme anlamına gelir. Sanatsal (izlenimsel betimleme) duyguların ve öznelliğin ağır bastığı bir betimleme türüdür. Buradaki amaç, anlatılan varlık ya da nesneyi hayalde canlandırmayı sağlamaktır. Geometri ve sanat, birbirleri ile bağlantılı olup birbirlerini destekleyen iki alandır. Sanatta geometrinin kullanımı, yüzyıllardan beri süregelmiştir. İlk geometrinin tümü, kendi doğası nedeniyle sezgiseldir. İlk insanların çevresinde görünen doğal şekillerdir. Bu geometriler daha çok görsel türdedir. Geometrik desenler Türk Süsleme Sanatı'nda önemli bir yer tutar. Özellikle Selçuklu döneminde geometrik formlar çok yaygındır. Kare, dikdörtgen, üçgen, daire, polygon, baklava, yıldız gibi geometrik öğelerin bireşmesiyle oluşan ve evrenin sonsuzluğunu simgeleyen formlar kullanılmıştır. Bu formlar geometrik düzenin önemli elemanları olarak görülmektedir. Sergilenen çalışmada Selçuklu’nun geometrik formlarından esinlenerek; stilize edilerek bir araya getirilmiş ve bir bütünlük oluşturarak üslup birliğini sağlayan formlar seçilerek kompozisyonlar tasarlanmıştır. Sergide aynı zamanda enstalasyon ile kaftan betimleme çalışması sergilenmiştir. Eserlerde görsel kültür çerçevesinde Selçuklu Sanatı'nın geometrik bakış açısının tekstil materyalleri kullanılarak yorumlanması ve  sanatsal disiplinle temellendirilmesi esas alınmıştır. Sergi 25 Şubat 2017 tarihine kadar Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Sultanahmet Cumhuriyet ve Sanat Galerisinde devam edecektir.