Stratejik Kamu Yönetimi Sempozyumu

Marmara Üniversitesi Sivil Toplum Kuruluşları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Anabilim Dalı ve Dünya Yerel Yönetimler Ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD)'nın işbirliği ile düzenlenen Stratejik Kamu Yönetimi Sempozyumu'nun ikincisi 20-21 Ekim 2015 tarihinde Marmara Üniversitesi Sultanahmet Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. 

Türkiye’de 25 farklı üniversitede eğitim veren, alanında uzman 44 araştırmacının katılımı ile gerçekleşen sempozyumda, Türkiye’deki yönetsel reformlar analiz edildi.

24 Ekim 2014 tarihinde ulusal nitelikte düzenlenen sempozyumun ikincisi uluslararasınitelikte gerçekleştirildi. İki gün olarak planlanan sempozyumun ilk gününde toplam 18 Türkçe bildirinin sunumu 4 oturumda tamamlandı. Stratejik Kamu Yönetimi 2. günündeki toplam 16 bildirinin sunumu; uluslararası katılımcıların yer aldığı oturumlarla gerçekleştirildi.  Sempozyumun ikinci günü İngilizce ve Türkçe oturumlarla devam ettirildi. Tebliğ sunumlarını dinlemek üzere; farklı üniversitelerden akademisyen, bürokrat, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve farklı üniversitelerde eğitim alan lisansüstü öğrencilerden yaklaşık 200 katılımcı yer aldı.

Çeşitli Avrupa ülkelerinden gelen akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen sempozyumu benzerlerinden ayıran en önemli ve ayırt edici özellik; sempozyumla eş zamanlı olarak düzenlenen, COST- LocRef projesi kapsamında 31 Avrupa ülkesinden yerel yönetimler alanında araştırma yapan 75 bilim insanının sempozyuma katkı sağlaması oldu.

Proje kapsamında Marmara Üniversitesi'nin ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen "COST Management Committe Meeting and Working Groups Meeting" 22-23 Ekim 2015 tarihlerinde yoğun  çalıştay programları ile gerçekleştirildi. 75 Avrupalı bilim insanının Türk meslektaşlarıyla buluştuğu geniş kapsamlı 8 çalıştayda, kamu yönetimi ve yerel yönetim reformlarının Avrupa düzeyinde geldiği son nokta, uygulama benzerlikleri ve farklılıkları tartışıldı. Böylece gelecek iki yılda ortak akademik çalışmaların temelinin atıldığı bir platformun oluşması mümkün oldu. Türkiye’de kamu yönetimi reformları alanında yönetsel etkinliğin düzenlenmesi ve bu alanda Avrupa’da çalışan yetkin bilim insanlarının Marmara Üniversitesi’nde ağırlanması İstanbul ve ülkemiz için önemli bir katkı olarak değerlendirilmektedir.

Stratejik Kamu Yönetimi Sempozyumu  ve devamındaki çalıştaylarda lisansüstü öğrenci katılımının yoğun olduğu gözlemlendi. Sempozyum, öğrenciler için hem akademik etkinlikten istifade etme, hem de ulusal ve uluslararası temsil gücü yüksek olan akademisyenlerle bir araya gelebilme imkanını sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır. Sosyal programlarla diyalogların geliştirildiği programlarda, yakın ve samimi bir iletişim ortamının oluşturulmasıyla uluslararası misafirlerimizin yüksek memnuniyeti gözlemlenmiş ve program uluslararası bilim insanlarının yoğun katılımıyla gerçekleştirilen boğaz turunun ardından sona ermiştir.

HIZLI ERİŞİM