TÜBİTAK-1000 Projesi Sürdürülebilir Büyüme ve Bölgesel Kalkınma Çalıştayı

Çalıştay, üniversitemizin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akalın, İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahamet Bülbül ve MİTTO Koordinatörü Prof. Dr. Ahu Altınkut Uncuoğlu’nun açılış konuşmalarıyla başlamıştır. Prof. Dr. Mehmet Akalın, Türkiye’nin, dünyada ilk 10 ekonomi içinde yer alması hedefinin ancak bilimsel çalışmaların toplumsal faydaya ve zenginliğe dönüşmesi ile mümkün olabileceğini; bu anlamda sanayi ve üniversiteler arası işbirliğinin önemini vurgulamıştır. Açılış konuşmalarının ardından proje ekibi adına İngilizce İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Doğruel "Sürdürülebilir Büyüme ve Bölgesel Kalkınma" başlıklı projeyi kısaca tanıtmıştır.

Çalıştayın ilk konuşmacısı Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevil Acar Aytekin, sürdürülebilir kalkınma kavramını çevre ve doğal kaynaklar açısından ele alarak, çevresel kaynakların azalmasının ülkeyi gerçek anlamda fakirleştirdiğini ve sürdürülebilirlik kavramı altında doğru bir hesaplama için doğal kaynakların da sermaye olarak sayılmasının önemine değinmiştir. İkinci konuşmacı olan Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Filiztekin, büyüme ve kalkınma kavramları arasındaki teknik farklılıkları birçok boyutta ele alarak mekansal farklılığın önemini vurgulamış ve yeni kalkınma modellerinin üretilmesinin gerekliliğini ifade etmiştir. Son konuşmacı olan Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. B. Can Karahasan ise “Firma Oluşumu ve Dinamikleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirmiş, yeni firma oluşumlarının istihdamı artırdığını, verimliliğe katkı sağladığını ve yarattığı dışsallıkla bölge açısından fırsat oluşturduğunu ifade etmiş, sektörler arası etkileşim ile ürün çeşitliliği ve derinlik artışının sağlanabileceğini kaydetmiştir. Çalıştay, davetli konuşmacıların sunumlarının ardından katılımcıların soruları ile devam etmiş ve genel değerlendirmelerle oturum sonlanmıştır.