Üniversitemize YÖK'ten Engelsiz Eğitim Ödülleri

Engellilerin sorunlarının çözümü için teşvik edici çalışmalar ve projeler sağlamış yükseköğretim kurumlarına "Engelsiz Üniversite Ödülleri" gerçekleştirilen törenle dağıtıldı. "Öğrenci Dostu Yeni YÖK" olarak, engellilerin sorunlarının çözümü için teşvik edici çalışmalar ve projeler gerçekleştirmiş yükseköğretim kurumlarına "mekanda erişebilirlik", "eğitimde erişebilirlik" ve "sosyo-kültürel faaliyetlerde erişebilirlik" olmak üzere 3 kategoride bayrak ödülleri ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına "Engelsiz Program Nişanı" verildi. Yüksek Öğretim Kurumu tarafından her sene tekrar edilmek üzere 2018’de başlatılan “Engelsiz Üniversiteler Ödülü” yarışmasına üniversiteler, kampüs, fakülte, enstitü ve meslek yüksekokulları ile katılarak “Sosyo-Kültürel Erişim, Mekanda Erişim, Eğitimde Erişim ve Engelsiz Program” kategorilerinde Bayrak ve Nişan ödülleri için yarıştılar. Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birimi'nin yapmış olduğu mekan erişilebilirliği ve eğitim erişilebilirliği çalışmaları neticesinde, Atatürk Eğitim Fakültesi “Mekan Erişilebilirliği” ve “Eğitim Erişilebilirliği” kategorileri ile iki bayrak ödülü almaya layık görüldü. Ayrıca Göztepe Kampüsü'ne, "Mekanda ve Sosyo-Kültürel Erişim", Anadoluhisarı Kampüsü'ne, "Mekanda Erişim", Fen Edebiyat Fakültesi'ne, "Mekanda ve Eğitimde Erişim", İşletme Fakültesi'ne verilen "Mekanda Erişim" sertifikaları ile gelecek sene için Bayrak ödülüne aday oldular. Bayraklar ve sertifikalar, çalıştaya katılan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Akman'a takdim edildi. 

Engelli Öğrenci Birimi'nin yapmış olduğu, mekansal erişilebilirliklerin yanı sıra, NVDA sesli ekran okuyucu, şahsa temin edilen bilgisayar, öğrenci asistanları, braille materyaller, sesli kitaplar, görme engelliler için Osmanlı Türkçesi ders kitabının oluşturulması, Goodfeel nota okuma programı ve JAWS for windows programı temini, sınav uyarlamalarının sağlanması dolayısıyla Eğitim Erişilebilirliği ile 350 başvuru arasında kazanan yaklaşık 30 başvuru ve 50 üniversiteden kazanan 18 üniversite arasında Atatürk Eğitim Fakültemiz yer alarak Yeşil ve Turuncu Bayrak kazanmıştır. Yaklaşık 10 üniversite de, önümüzdeki seneye aday olarak katılmaya layık görülmüştür. Üniversitemizin adaylığı önümüzdeki sene için Göztepe Yerleşkesi Sosyo-Kültürel Erişim, Anadoluhisarı Yerleşkesi Mekanda Erişim ve Fen Edebiyat Fakültesi Mekan ve Eğitim Erişilebilirliği ile devam etmektedir. 

Ödül töreninin ardından "Engelsiz Eğitimde Mevcut Durum", "Farklı Engel Gruplarında Engelsiz Eğitim" ve "İyi Uygulama Örnekleri ve Engelsiz Sağlık" başlıklı paneller gerçekleştirildi.

 

 

HIZLI ERİŞİM