Zamanı Aşan Medeniyet, İstanbul’da

İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH) Bahariye Sanat Birimi’nin düzenlediği etkinlik; T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) destekleriyle düzenlendi. Etkinlik; İstanbul Üniversitesi  ve Marmara Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşti.

Sergi için 28 Türk ve Özbek sanatkar 60 özgün eser hazırladı. Bu eserler ve sanatkarlar, Hüsn-i Hat: Hasan Çelebi, Hüseyin Gündüz, Gürkan Pehlivan, Faruk Dinçer Eratlı; Tezhib: Mamure Öz, Nilüfer Kurfeyz, Faruk Taşkale, Münevver Üçer, Mustafa Çelebi, Selim Sağlam; Kaatı’: Meryem Güney, Ebru: Hikmet Barutçugil, Mahmut Peşteli; Minyatür: Gülçin Anmaç, Cihangir Aşhurov, Kamol Mirzaev, Betül Bilgin; Kalem İşi: Semih İrteş, Kaya Üçer, Davron Fattokhov, Kamoliddin Abdullaev; Cilt: İslam Seçen; Çini: Güvenç Güven, Nursen Güven; Ahşap Oyma: Hüsamettin Yivlik, Tokhir Gaziev, Abdimajit Abdurakhmonov olarak sıralandı.

Etkinlik kapsamında düzenlenen sempozyum 34 akademisyenin katılımıyla gerçekleşiyor. Sempozyum oturum başlıkları arasında; günümüz Özbekistan coğrafyasının medeniyet ve kültür tarihimiz üzerindeki etkileri, geçmişten günümüze Özbekistan, kadim ve ortak düşünce geleneğimiz, kültürel ortaklıklarımız, ortak halk mirası dilimiz, geleneksel sanatlar, geleneksel mimari yer alıyor. Bu başlıklar altında; tarih, dil, kültür, sanat, mimari, edebiyat, felsefe ve düşünce geleneği gibi konular ele alınıyor.

Proje Koordinatörü Meryem Güney, bu sergi ve sempozyumla Türkiye ve Özbekistan arasındaki çok yönlü işbirliğine katkı sağlamak istediklerini söyledi. Güney iki ülkenin kadim bağlarının farkına varılması ve birbirine yakınlaştırılmasının öneminin altını çizdi.

Prof. Dr. İsmail Coşkun’un yönettiği “Geçmişten Günümüze Özbekistan” başlıklı oturumda konuşan Prof. Dr. Mustafa Budak; “Orta Asya kavramının yerine Türkistan kavramının kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Bugün Türkistan coğrafyasında 5 devlet bulunsa da bu devletler arasında gelişecek olan siyasi, askeri, kültürel ve ilmi ilişkiler, Türkistan idealini canlı tutacaktır.” ifadelerini kullandı.

Sergi ve sempozyumun tekrarı 7-15 Eylül’de Özbekistan Taşkent’te gerçekleştirilicek.

 

 

HIZLI ERİŞİM