“1. Uluslararası İstanbul Kodaly Eğitim Günleri” Sona Erdi

Etkinlik Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda 9 Ekim’de düzenlenen açılış töreni ile başladı. Açılış töreni, Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akman, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balázs Hendrich, Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şükrü Özdemir, Macar Kültür Merkezi Müdürü Gabor Fodor ve Müdür Yardımcısı Aron Sipos’un yanı sıra yurt dışından davet edilen eğitmenler, katılımcılar ve çok sayıda misafirin teşrifiyle gerçekleştirildi. Saygı Duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başlanan törene Yrd. Doç. Dr. Bülent Halvaşi yönetimindeki Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Çoksesli Korosu konseri, Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir’in bağlama ve Erkan Dedeoğlu’nun kanun dinletileri ile devam edildi. Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ercan Mertoğlu’nun yaptığı açılış konuşmasının ardından Proje Genel Koordinatörü Prof. Dr. Sibel Çoban bir konuşma yaptı. Projenin gerçekleştiği Okul Öncesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ozana Ural’ın sınav görevi nedeniyle bulunamamasından dolayı açılış konuşması metninin okunmasıyla devam edilen açılış töreni, Macaristan Kodaly Enstitüsü Müdürü Nemes Laszlo Norbert, Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şükrü Özdemir, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balázs Hendrich’in konuşmalarının ardından, Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akman’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmaları ile tamamlandı.

Dört gün süren etkinlikte 150 katılımcıya yoğun bir eğitim programı uygulandı. 11 Ekim 2017 tarihinde Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Kültür Merkezi Konser Salonunda Nemeth Quartet tarafından Macar ve Türk bestecilerin eserlerinden oluşan özel bir konser verildi.

12 Ekim 2017 tarihinde Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda düzenlenen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Sibel Çoban’ın yaptığı panelde, Atina Kodaly Konservatuvarı Müdürü Michalis Patseas, Kodaly çocuk müzik eğitimi yaklaşımının Yunanistan’daki uygulamaları hakkında, Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ertem Nalbantoğlu, Kıbrıs’taki uygulanışı hakkında, Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Avşar, Türkiye’de Kodaly yaklaşımı ile ilgili yapılmış olan akademik çalışma ve araştırmalar hakkında ve son olarak Proje Yürütücüsü  Yrd. Doç. Dr. Ercan Mertoğlu ise erken çocukluk döneminde müzik eğitiminin önemi ve buna uygun öğretmen yetiştirme konusunda  birer bildiri sundular. Eğitim günleri, katılımcıların dört gün boyunca yaptıkları çalışmaların ürününü sergiledikleri kapanış konseri ve katılımcı sertifikalarının ve teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.

Dört ana konuda süren çalışmalar sonucunda katılımcılara son gün uygulanan anket sonuçlarına göre, eğitim günlerinin son derece verimli ve etkili geçtiği, önümüzdeki yıllarda da tekrarlanması, köklü, bilimsel ve sanatsal yeniliklere açık misyona sahip olan Marmara Üniversitesi çatısı altında bu eğitimlerin kurumsal bir çerçevede tekrarlanması yönünde geri bildirimlerde bulunuldu.

 

HIZLI ERİŞİM