10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk'ü Anma Töreni

Göztepe Yerleşkesinde düzenlenen tören, Atatürk Anıtına Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Erol Özvar tarafından çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Uslu tarafından tören programı arz edildi.

Törende ilk konuşma, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Satan tarafından yapıldı. Konuşmasına İstiklal Harbi'nin Başkumandanı Atatürk'ü saygı, rahmet ve hürmetle andığını söyleyerek başlayan Doç. Dr. Ali Satan, Atatürk'ün 20. yüzyıldan 21. yüzyıla geçmeyi başaran, idealleri, vizyonu ve misyonuyla bugüne ulaşan nadir liderlerden birisi olduğuna vurguda bulundu. Doç. Dr. Ali Satan, Atatürk'ün bu başarısının ise miras olarak katı ve ideolojik kalıplar yerine akıl, bilim ve eleştirel düşünceyi bize bırakmasında saklı olduğunu kaydetti. Atatürk'ün biyografisinin vefatının üzerinden 80 yıl geçmesine rağmen, hala uluslararası literatüre kazandırılamamış olmasının, acı bir gerçek olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ali Satan, konuşmasının kalanında, Atatürk'ün hayatından verdiği örneklerle O'nun liderlik özellikleriyle ilgili bilgiler verdi.
 
Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Erol Özvar, konuşmasında şunları söyledi: "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tarihe karışmakta olan büyük bir imparatorluktan, bir milleti ve devleti ortaya çıkarmış büyük bir komutandır. Bu, dünya tarihinde eşine ender rastlanacak çok büyük bir başarıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları bugün bize,  dünyanın en eşsiz, en nadide, en güzide vatanını bırakmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 1. Dünya Savaşı'nın müstevnilerce öngörülemeyen bir sonucudur. Bu sonucun mimarı da Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıdır. Sömürgeciler, müstevliler bu topraklarda asırlardır yaşamış olan bir milletin kökünü tamamen kazımak istemişlerdi. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları bu müstevlilerin beklemedikleri bir şeyi gerçekleştirdi. Bu ülkeyi, bu devleti yeni baştan kurdular. Onları ne kadar minnetle, şükranla ansak azdır. Bu gurur sadece bu millete ait değildir. Bu başarı, müstevli devletlere karşı mücadele eden ve bağımsızlık savaşı veren milletler tarafından paylaşılan bir değerdir. Bize bırakılan mirası daha iyi anlamak ve bu mirası büyüterek gelecek nesillere aktarmak temel vazifemizdir.   Vatanımızın kurtuluşunda canlarını feda eden, şehitlik mertebesine eren ordumuzun mensuplarını tekrar minnetle anıyorum.”

Katılımcılara teşekkür ederek sözlerine son veren Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Erol Özvar'ın konuşmasının ardından tören tamamlandı. 

 

HIZLI ERİŞİM