15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Etkinlikleri

Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu'nda  “Fetö İle Mücadelede İletişim ve Din Algısının Önemi” konulu panel düzenlendi. Panel 15 Temmuz şehitleri anısına izletilen video ve İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Safi Arpaguş’un Kuran Tilavetiyle başladı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar milli birlik ve beraberlik adına çok önemli bir günün yıldönümü vesilesiyle bir araya geldiğimizi vurguladı. Prof. Dr. Erol Özvar konuşmasında; “Milletimiz 15 Temmuz’da iradesine, demokrasisine ve istikbaline canıyla ve kanıyla sahip çıkmıştır. Bu uğurda 251 vatan evladı şehit düşmüş, 2000’in üstünde gazimiz olmuştur. Millet izin vermedikçe tankla tüfekle kimsenin bir şey yapamayacağı tüm dünyaya ilan edilmiştir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle ‘Milletimiz, üzerine açılan ateşlere, atılan bombalara, yöneltilen tehditlere, gözlerinin önünde vurulan insanlara rağmen asla geri adım atmamış, meydanı darbecilere bırakmamıştır.’ Milletimiz, emniyet teşkilatımızın mensuplarıyla ve darbecilere karşı harekete geçen Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarıyla el ele vererek bu darbe girişimine karşı tarihi bir duruş sergilemiştir. Tankların etkisiz hale getirilmesi başta olmak üzere, asker görünümlü teröristler karşısındaki dik duruşlarıyla memleketine ve geleceğine sahip çıkan milletimiz gece boyunca sayısız kahramanlık destanları yazmıştır. Bıyıkları henüz terlememiş gençlerden 70 yaşındaki ihtiyarlara, işçisinden patronuna, köylüsünden şehirlisine kadar milletimizin tüm fertleri; parti, meşrep, siyasi görüş farkı gözetmeksizin darbeciler karşısında tek vücut olmuştur.” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Serhat Ulağlı sözlerine “Fetö İle Mücadelede İletişim ve Din Algısının Önemi” konulu panelin düzenlenmesinde emeği geçen başta Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar olmak üzere herkese teşekkür ederek başladı. Prof. Dr. Serhat Ulağlı sunumunda; “Fetö ile mücadelede durum nedir, ne yapılmalıdır, Fetö ile mücadelede gereken kriterler, Fetö bir cemaat mi yoksa örgüt mü” gibi sorulara cevap verdi. Prof. Dr. Serhat Ulağlı; “cemaatlerin özellikleri, örgütlerin özellikleri, örgütlerin hiyerarşik yapılanmaları, Fetö yapılanmasının esasları, Fetö’nün ideolojik ve propaganda stratejisi” gibi konularda bilgi verdi. Prof. Dr. Ulağlı konuşmasını 15 Temmuz’u iyi anlamanın önemine vurgu yaparak bitirdi. 

Prof. Dr. İsmail Taşpınar sunumunda “Fetö İle Mücadelede Din Algısının Önemi” üzerinde durdu. Prof. Dr. İsmail Taşpınar sözlerine şehitlere rahmet, gazilere şifa, geride kalanlara sabır dileyerek başladı. Prof. Dr. İsmail Taşpınar konuşmasında; “Toplumsal hayatta din ve inanç, yeni din hareketleri, örgütlerde hizmet ruhu ve çıkar grupları, Fetö ve globalleşmiş yapısı, Fetö’nün dünyada bulunan örgütlerle benzerlikleri, finans ve bankacılık alanında Fetö, Fetö hareketinin din istismarı” gibi konularda bilgi verdi. Prof. Dr. Taşpınar sözlerini akademisyenlerin üzerine düşen görevlerden bahsederek noktaladı. 

15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Etkinlikleri Sultanahmet Külliyesi’nde Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisinde "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Fotoğraf Sergisi” ile devam etti. 

Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar yaptığı açılış konuşmasında, 15 Temmuz'da yaşananların ihanet kakışmasına karşı milletin verdiği çok önemli bir cevap olduğunu belirtti. Millet istemedikçe hiç kimsenin bu ülkeye karşı bir şey yapamayacağını, millet iradesinin yeri geldiğinde mecliste değil sokakta da tecelli edebileceğini ifade etti. Rektör Özvar'dan sonra konuşan 15 Temmuz Gazisi ve Marmara Üniversitesi öğrecisi Üveys Karen Ayvaz, 15 Temmuz gecesi Saraçhane binasının önünde yaşadıklarını ve nasıl yaralandığını anlattı. 

Etkinlik kapsamında fotoğraf sergisi ile birlkte "Kalplerin Direnişi" isimli belgeselin gösterimi gerçekleşti. Kurumsal İletişim Koordinatörümüz Doç. Dr. Kübra Yiğitbaşı ve Rengin Gültekin'in birlikte hazırladığı, yönetmenliğini Rengin Gültekin'in üstlendiği belgelsel 15 Temmuz gecesi Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine direnen 6 kadın kahramanın öyküsünü anlatıyor. Rektör Prof. Dr. Özvar belgeselle ilgili olarak, "kadınlar istemedikçe hiç bir şeyin değiştirilemeyeceğini çok net şekilde ortaya koyuyor" yorumunu yaptı. 

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar sergiyi gezdi. 

 

HIZLI ERİŞİM