Akciğer Kanserine Nokta Atışı

Marmara Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tunç Laçin’in kurduğu Teknopark İstanbul firmalarından Elaa Teknoloji akciğer hava ve damar yollarını görüntüleyen ‘3 Boyutlu Akciğer Navigasyon Sistemi’ geliştirdi.

Laçin, İTO Haber’e verdiği röportajda doktorken girişimci olma ve projesi konusunda  “Marmara Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalından mezun olduktan sonra Harvard Üniversitesi’nde klinik üst ihtisası yaptım ve aldığım teklifi reddederek ülkeme hizmet için geri döndüm. Tıp ve ilaç alanında Türkiye’de az yapılan Ar-Ge çalışmalarına başladım. Arkadaşım ve ortağım elektrik elektronik mühendisi Doç. Dr. Gökhan Bora Esmer ile ‘3 Boyutlu Akciğer Navigasyon Sistemi’ projemizi hayata geçirdik. 2017’de şirketimizi kurduk ve Teknopark İstanbul’a ‘Volümetrik 3 Boyutlu Akciğer Sistemi’ projesi ile girdik.’’ ifadelerini kullandı.

3 Boyutlu Akciğer Navigasyon Sistemi, akciğerin hava ve damar yolu haritasını bronkoskopi cihazlarına entegre ederek akciğer tomografisinde görülen şüpheli kitleye en kısa ve doğru yoldan ulaşmayı sağlıyor. Sistemi kullanacak olan doktor, Elaa Teknoloji’nin web sitesine bağlanıyor ve sistemin arayüzünü indiriyor. Hastanın tomografisini de kendi bilgisayarına yüklüyor. Arayüz, görüntüyü gönderiyor. Sistem 25 saniyede görüntüyü işliyor. Hastanın hava ve damar yolu sisteminin 3 boyutlu navigasyonunu çıkarıyor. Sanal ve gerçek görüntünün eşleştirmesini yapıyor. Doktor işlem sırasında hangi noktada olduğunu görüyor, oradan doku örneği alacağı parçaya ulaşıyor.

3 Boyutlu Akciğer Navigasyon Sisteminin Faydaları

  • Hedefe nokta atışı ulaşma imkanı sağlıyor.Böylece biyopsi ve tedavi kolaylaşıyor.

  • Yüzde 100’e yakın doğrulukla parça alınıyor.

  • Tek seferde ve hızlı tanı imkanı sağlıyor.

  • Tekrarlayan bronkoskopileri ortadan kaldırıyor.

  • Sağlık harcamalarını yüzde 60 düşürüyor.

  • Kanamayı ortadan kaldırıyor.

  • Gereksiz ameliyatları engelliyor.

  • Ameliyata uygun olmayan hastalarda tedavide kullanılıyor.

 

 

HIZLI ERİŞİM