Anne Sütündeki Plastik Bileşenini Tespit Eden Test Kiti Geliştirildi

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tuğba Tunalı Akbay tarafından, anne sütündeki kimyasalları tespit eden bir test kiti üretildi.

TÜBİTAK tarafından desteklenen projede, anne sütündeki plastik bileşeni Bisfenol A’yı tespit eden test çubuğu geliştirildi. Geliştirilen test çubuğu, üzerine damlatılan anne sütünün içerisinde Bisfenol A olup olmadığını kısa sürede tespit ediyor.

Bisfenol A, plastiğin ham maddesi ve oldukça zararlı olduğu biliniyor. Bu madde günlük hayatta kullandığımız sert plastikler ve bazı besinler vasıtasıyla vücuda, hatta anne sütüne geçebiliyor.

Test yoluyla sütünde kimyasal tespit eden anneler, Prof. Dr. Akbay ve ekibinin 2015 yılında geliştirdiği, seri üretim aşamasında olan anne sütü filtresi sayesinde anne sütünü zararlı kimyasallardan arındırabilecek.

Prof. Dr. Akbay; Bisfenol A maddesinin, östrojen hormonunu taklit ettiğini ve hormonal dengeyi bozduğunu, bu nedenle projenin, plastiğin tespitine yönelik tasarlandığını söyledi. Bu test çubuğunun normal sularda da kullanılabileceğini aktaran Akbay, suyun içerisinde Bisfenol A bulunduğu takdirde, normal sular için ürettikleri filtreyle suyun arıtılabileceğini belirtti.

Prof. Dr Akbay ve ekibi bu testi; gluten, laktoz, paraben gibi farklı kimyasal maddeleri ve ilaç kalıntılarını tespit etmede kullanmak üzere geliştirmeyi planlıyor.


 

 

HIZLI ERİŞİM