Bilirkişilik Temel Eğitim Programımız İlk Mezunlarını Verdi

Sunuculuğunu MÜSEM İdari ve Akademik Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Müge Yazgan’ın yaptığı törene; İstanbul Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanı Hakim Murat Boylu, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Hakim Hayri Kaynar, Program Koordinatörü Prof. Dr. Talat Canbolat, MÜSEM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özgür Akpınar ve programda ders veren öğretim üyeleri ile eğitimlerini başarı ile tamamlayan kursiyerler katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan MÜSEM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, yoğun talep gören Bilirkişilik Temel Eğitim Programı’nın köklü ve güçlü bir üniversite olmanın verdiği bilgi birikimi ve Hukuk Fakültemizin deneyimli hocalarının desteği ile ilk ay 40 grup halinde sürdürüldüğünü belirterek bilirkişi adaylarına yönetmelik kapsamında ve güncel gelişmeler doğrultusunda eğitim vermenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Bilirkişilik Temel Eğitim Programı Koordinatörü Prof. Dr. Talat Canbolat ise, bilirkişiliğin geçmişinin çok eskilere dayandığına ve adalete erişim için olmazsa olmaz bir kurum olduğuna dikkat çekerek bilirkişinin bilimin gerektirdiği kurallara göre tarafsız şekilde hareket etmesinin öneminin altını çizdi. Bilirkişilerin kimi zaman hakimin yerine geçer gibi karar verdiği eleştirilerinin sonucunda oluşturulan ve uzmanlık alanlarına bakılmaksızın yalnızca teknik konularda eğitimi içeren böylesi bir program ile adaletin daha sağlıklı şekilde işleyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Talat Canbolat, Adalet Bakanlığı’na bağlı Adalet Akademisi’nde ve Hukuk Fakültelerinde benzer içerikli derslerin verilmeye başlanacağını sözlerine ekledi.

Bilirkişiliğin adalet kurumunun yumuşak karınlarından biri olduğunu, aksaklıkların düne kadar deneme yanılma yöntemiyle giderilmeye çalışıldığını belirten İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Hakim Hayri Kaynar yaptığı konuşmada, bilirkişi raporlarının davaların seyrini değiştirebildiğini, bu nedenle yargı sisteminde bu raporların çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Daha önce herhangi bir törene davet edilmediğini, dolayısıyla MÜSEM’in mezunlarının Bilirkişilik Temel Eğitim Programı için bir ilk olduğunu düşündüğünü belirterek sözlerine başlayan İstanbul Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanı Hakim Murat Boylu ise, bu eğitimi verecek öğretim üyelerinden yıllar içinde oluşmuş kayıtdışı geleneği bir kenara bırakarak yeni kanun doğrultusunda eğitim vermelerini istediklerini söyledi. Başkan Boylu ayrıca bilirkişilerin mesleklerinde uzman olabilmelerine rağmen mahkemeye alakasız raporlar sunabildiklerini ve bu eğitimin bu açığı kapatacağına inandığını sözlerine ekledi.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan “Geliştirilmiş Bilirkişilik Sistemi Eşleştirme Projesi”nin anlatıldığı sinevizyon gösterisinin ardından ilk mezunların katılım sertifikalarının dağıtımına geçildi. Tören, kokteyl ile son buldu.

 

HIZLI ERİŞİM