"Bir Liderin Nasıl Yetiştiğine Kafa Yormalıyız!"

Sempozyumun açılış konuşmasında, düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Okan Yeşilot, öncelikle Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar’a ve sempozyuma katkı sağlayan bütün katılımcılara teşekkür etti.

Başkanlığını Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar’ın yaptığı açılış oturumunda, ilk konuşmacı Dr. Osman Sezgin, Türk liderlerinde ruh sağlığı hakkında konuştu. ‘’Türk tarihindeki liderler cihan padişahı olmuşlardır, batı tarihindeki liderler ise cihan imparatoru olmuşlardır. Çünkü cihan padişahı olmak demek kainatın, evrenin hizmetinde olmak demek; cihan imparatoru olmak demek kainatı emrinde kullanmak demek.’’ diyen Sezgin, Türk liderlerinin batılı liderlere göre, topluma ve evrene hizmet etme temelli anlayışlarındaki farklılığı vurguladı.

Ardından Prof. Dr. Cemal Zehir, liderlik ve liderlik teorileri bağlamında Türk liderlerinde olan ve olmayan özelliklerden bahsetti. Konuşmasının devamında liderlik çeşitlerini anlatan Zehir, Türk tarihinden verdiği örneklerle konuşmasını tamamladı.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu ise konuşmasında Fatih Sultan Mehmet özelinde Türk liderlerinin genel özelliklerinden bahsetti. Liderliğin doğuştan geldiğine inandığını söyleyen Afyoncu, liderin her zaman önden gitmesini ve halkını, ordusunu cesaretlendirmesi gerektiğini anlattı. Liderlerin özelliklerine değinen Afyoncu bir liderin, tereddüt etmemesi, planlı hareket etmesi, rakibini tanıması, koşulların ve olanaklarının farkında olması, ufkunun açık olması, hak edeni en ağır şekilde cezalandırırken başarılı olanı da mükafatlandırması gerektiğini belirtti.

Fatih'in liderlik yaklaşımını açıklarken, Trabzon seferinde yaşanan sıkıntılar üzerine Fatih Sultan Mehmet'in annesi Sahra Hatun, ’Ey oğul bir Trabzon için bunca zahmetler nedir?’’ diye sorduğunda Fatih ‘’Ana bu zahmetler Trabzon için değil, İslam dini yolunadır ki ahirette Allah’ın karşısına çıktığımızda utanmayalım diye. Zira bizim elimizde islam kılıcı vardır. Eğer biz bu zahmetleri çekmezsek bize gazi demek haramdır.’’ sözlerini aktararak Fatih’in liderliğinin hükmetmeye değil hizmet etmeye dayalı olduğunu dile getirdi.

Oturum sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar, önemli gördüğü bir noktanın altını çizerek, ‘’Ben doğrusu şunu vurgulamayı gerekli buluyorum. Bu liderlerle biz övünüyoruz, bu liderlerin özelliklerini biz ihsas ediyoruz, ortaya koyuyoruz. Başarılarından, zaferlerinden söz ediyoruz ama bu liderler nasıl doğuyor? Bu liderler nasıl yetişiyor? Bu liderler hangi eğitimden geçiyor? Hangi  çevrede, hangi muhitte, nasıl bir eğitimden geçerek bu becerilerini kullanabilecekleri bir seviyeye ulaşıyorlar? Yani liderliği bir bütün olarak ele aldığımızda bu milletin ve bu toplumun bu liderleri nasıl yetiştirdiğine kafa yormalıyız.’’ diyerek düşüncelerini aktardı.

Oturumun ardından Prof. Dr. Erol Özvar, Dr. Öğretim Üyesi Osman Sezgin, Prof. Dr. Cemal Zehir ve Prof. Dr. Erhan Afyoncu’ya plaketlerini takdim etti.

 

HIZLI ERİŞİM