Gönüllü Olmak Zorunlu Olmadan Sorumlu Olmaktır Paneli

Marmara Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Serdar'ın ve birçok farklı bölümden öğrencinin izleyici olarak katıldığı, Enstitüler Binası Konferans Salonunda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü ve Engelsiz Marmara Kulübü Danışmanı Öğr. Gör. Zuhal Pek, gönüllü olarak çalışmanın gözlemleri sonucunda çoğu insan tarafından anlaşılamadığını vurgu yaparken, bu gibi değerlerin yeni nesile aktarılması gerektiği ve bu yüzden bu toplantının gerçekleştirildiğini söyledi. Panelin ilk konuşmacısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelli Merkezi Psikoloğu ve gönüllülük üzerine çalışmaları bulunan Gülsüme Şenocak, gönüllüğün altında yatan psiklojiye değinerek, ruhun manevi yolculuğunda vardığı noktayı örnekler ile açıkladı. Şenocak, engellik hakkındaki yanlış algının olumsuz etkilerinden de bahsetti. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Başkanı Ramazan Baş, engelilikle ilgili yanlış algılara örnekler verdiği kouşmasında, dernek olarak yaptıkları işlerin arasında kazazedeleri kurtarma esnasında, sakatlılara sebebiyet verildiğini ve daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Konuşmasının ardından Baş, empati sayesinde, yanlış açılı eğim ve mazgallar kullanılarak, yollarda yaratılan engelleri göstererek farkındalık yarattı. TOFD Ağaç Yaşken Eğitilir Proje Koordinatörü Deniz Özdikmenli, İçişleri Bakanlığı ile yaptıkları projeyi öğrencilere tanıttı. Kuzey Avrupa ülkelerinde genç gönüllü oranı % 86 iken, ülkemizde genç gönüllü oranının %2 olduğunu söyleyen Özdikmenli, bu proje ile gençlerin gönüllülükle tanışmasını hedeflediklerini söyledi. Gönüllü Platformu Kurucusu İnal Aydınoğlu, gönüllü işler yaparken 41 yıldır yaşadığı huzur ve sevinci anlattı ve insanı insanı yapan şeyin, gönüllü çalışmalar olguğunu söyledi. Panel, plaket takdimi ile sona erdi.