İbrahim Nasrallah Üniversitemize Konuk Oldu

İlki 18 Şubat'ta Marmara Üniversitesi ve Üsküdar Belediyesi iş birliğiyle Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen ve moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Tomar'ın yaptığı söyleşide konuşan İbrahim Nasrallah, askeri direnişten önce direniş edebiyatının oluştuğunu söyleyerek, "Filistinli yazarlar şunu gördü, dünyayı anlatmak için, her birimiz kendi alanımızda sorumlu olmalıyız. Bir çok Filistinli yazar dünyanın bir çok ülkesinde edebiyat alanına katkıda bulundu. Yazarlarımız birer fedaidir. Romanlar ülkelerinin bakış açısını değiştiriyor" dedi. İbrahim Nasrallah, dünyanın bilinçliğinin bir sınav olduğunu söyleyerek, "Dünya bilinçli olduğunu kanıtlamak için 100 yıl verildi. Ama ne yazık ki bugüne kadar ve her gün bilinçli olmadığını kanıtlıyor. Tüm bu sorular Filistin konusundaki kendi anlayışınızı oluşturuyor. Bu yazılarımıza da yansıyacaktır. Sadece ulusal bağlılığınız değil, aynı zamanda insanda ve ulusal bağlarda da" ifadelerini kullandı. Geçmiş yaşamında çok zor günler geçirdiğini belirten İbrahim Nasrallah, "Geri dönüp ilk sınıfta olan, çadırda kaldığımız zamanlar hakkında konuşmak istiyorum. Hatırlıyorumki çok yağmur yağıyordu. Çamurlu bir yerde oturuyorduk" dedi.

Yazar, 19 Şubat'ta ise Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen “İbrahim Nasrallah’ın Romanlarında Filistin ve Kudüs” başlıklı söyleşiye katıldı. Bu söyleşide Nasrallah’ın hayatı ve edebi kişiliği çerçevesinde Filistin ve Kudüs tarihi ele alındı.  

İbrahim Nasrallah Biyografisi

İbrahim Nasrallah 1954 yılında, Filistin’deki memleketlerinden çıkarılan Filistinli anne ve babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluğunu ve gençliğini Ürdün’deki sığınma kamplarında geçirdi. Kariyerine Suudi Arabistan’da öğretmenlik yaparak başladı. Daha sonra Ürdün, Amman’a dönerek medya ve kültür sektörlerinde görev yaptı. 2006 yılından itibaren diğer bütün meşguliyetlerini bırakarak kendisini sadece yazmaya adadı. Bugüne kadar 15 şiir kitabı, 20 romanı ve çeşitli diğer kitapları yayımlanmıştır. 1985 yılında, 250 yıllık modern Filistin tarihini, her birisi birbirinden bağımsız olan bir dizi roman şeklinde trajik-komediyi yazmaya başladı. Şimdiye kadar bu proje çerçevesinde dokuz roman yayımlandı. Bu romanların beşi ve şiir kitaplarından birisi İngilizceye, üç çalışma İtalyancaya ve bir roman Danimarka’ca  ileTürkçe’ye (Karanlığın içinde Filistin’in Siyah Güneş) çevrildi. Nasrallah 2016 yılında, Kilimanjaro’nun Ruhları adlı eserinyle dolayı, Arap Romanları Katar Ödülüne layık görüldü.

 


HIZLI ERİŞİM