Marmara Üniversitesi ve Türk Biyokimya Derneği’nden Flebotomi Eğitimi

Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı, TBD Preanalitik Evre Çalışma Grubu’nun katkılarıyla “Preanalitik Evre-Flebotomi Eğitimi” düzenledi. Bu sene üçüncüsü gerçekleşen eğitim programının açılış konuşmasını Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Meral Yüksel yaptı. Yüksel konuşmasında laboratuvar çalışmalarının doğru sonuçlanması için preanalitik evrenin önemini vurguladı. Dünyanın pek çok yerinde kan almanın (flebotomi) ayrı bir meslek olarak değerlendirildiğini söyleyen Yüksel, Tıbbi Laboratuvar Teknikerliği Programından mezun olan öğrencilerin meslek tanımları ve görevleri dahilinde Flebotomi’nin de yer aldığını belirtti.

Program dahilindeki eğitimler ‎Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fehime Benli Aksungar ile S.B. Ankara Onkoloji Hastanesi Uzm. Dr. Çiğdem Sönmez tarafından gerçekleştirildi. Sunumlarda, “Preanalitik evre ve kan almanın önemi”, “Kan Alınacak Bölgenin Temel Anatomi ve Fizyolojisi”, “Kan Alma Ekipmanı ve Özellikleri” ile “Kan Alma Prosedürleri” konuları üzerine yoğunlaşıldı.

Öğleden sonraki oturumda BD Firması yetkilisi İpek Çınaroğlu, “Temel Enfeksiyon Kontrolü” başlıklı sunum yaptı. Uzm. Çiğdem Sönmez, İpek Çınaroğlu ve Merve Tavbatır’ın oluşturduğu senaryolar üzerinden öğrencilerin dramatizasyonlarıyla “Venöz Kan Alma” maketinde uygulama yapıldı.

Flebotomi Eğitimi, Doç. Dr. Ayliz Velioğlu Öğünç, Program Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Neşe Çakır ve Öğr. Gör. Hülya Güçlü’nün eğiticilere plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

 

HIZLI ERİŞİM