Prof.Dr. Kemal Karpat'ı Kaybettik

Marmara Üniversitesi ailesi olarak, ufuk açıcı çalışma ve eserleriyle ülkemiz ve dünya tarihçiliğine büyük katkı sağlayan Karpat’a Allah’tan rahmet, ailesine, milletimize ve ilim dünyasına başsağlığı dileriz.

 

Prof. Dr. Kemal H. Karpat

Kemal H. Karpat, Romanya sınırları içinde bulunan Dobruca’nın Babadağ kasabasında doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi′nden mezun olduktan sonra, Washington ve Newyork Üniversiteleri’nde siyasal ve sosyal bilimler üzerine master ve doktora yaptı.

Akademik çalışmalarına 1950 yılında New York ve Washington Üniversiteleri’nde başlayan Karpat, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ndeki görevinin ardından sırasıyla Montana Devlet Üniversitesi, New York Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Robert Kolej, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi, Harvard Üniversitesi, John Hopkins Üniversitesi, Colombia Üniversitesi ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik faaliyetlerinde bulundu.

1970-88 yılları arasında Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığı’nı yürüttü, Türk Araştırmaları Derneği ile Türk Araştırmaları Kurumu’nun başkanlıklarını yaptı. Orta Asya Çalışmaları Derneği’nin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programının bölüm başkanlığı görevinde bulundu.

Yurtdışında en çok ilgi gören eseri, Ottoman Population adlı çalışmasın Wisconsin Üniversitesi tarafından basılmıştır. Wisconsin Üniversitesi Tarih Bölümü’nden emekli olan Kemal Karpat'a Romanya Ovidius Üniversitesi ve Rusya Çuvaş Milli Üniversitesi tarafından onur doktoraları verilmiştir.

Türk Tarih Kurumu onur üyeliği de yapmış olan Karpat, bilimsel çalışmaları nedeniyle, Romanya Bağımsızlık madalyası, Bükreş Üniversitesi Dimitri Cantemir madalyasına ayrıca Türk Bilimler Akademisi Ödülü’ne de sahipti.

20 ülkede yayımlanmış 100’ü aşkın makaleye ve çok sayıda kitaba imza atan dünyaca ünlü tarihçi Karpat, 2009 yılı “TBMM Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü”nün de sahibidir.

 

 

 

HIZLI ERİŞİM