Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kültürü Paneli

Merkez Müdürü Prof. Dr. Gülay Akgül Yılmaz yaptığı açılış konuşmasında; “Kadınlarımızın hala %9'u okuma yazma bilmiyorsa, kadınların iş gücüne katılma oranı %32,8 ise, kadın istihdam oranı %28 ise, üniversite ve yüksekokul mezunu kadın oranı %13,1 ise, nüfusun yaklaşık yarısı kadın iken merkezi karar alma mekanizmasında %14 oranında temsil ediliyorlarsa, belediye başkanlarının %2,9'u, belediye meclis üyelerinin sadece %10'u kadınsa, ülkemizde kadına karşı ayırımcılık kültürü vardır. Bu tablonun değişmesi toplumda cinsiyet eşitliği kültürünün oluşmasıyla mümkündür.” dedi.

Yüksek Öğretim Kurulu Akademide Kadın Çalışmaları Birimi Yürütücüsü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu’nun "Akademide Kadın Çalışmaları" konusundaki konferansında, ülkemizde kadına yönelik cinsiyet ayırımcılığını çeşitli açılardan ortaya koyan veriler ve göstergeler sunuldu. Prof. Komsuoğlu sunumunda, dünyadan örnekler vererek, kadınların iş hayatına katılmalarının, siyasette yeterince yer almalarının, sosyal hayata dahil olmalarının refahı artırıcı etkisine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Münevver Turanlı’nın Oturum Başkanı olduğu panelde, Doç. Dr. Yasemin Tümer Erdem, tarihsel süreçte toplumda kadının yerini ele alan, Prof. Dr. Baki Asiltürk, tarihsel süreçte toplumun kadına bakış açısının edebi metinlerdeki yansımalarını ele alan, Dr. Öğr. Üyesi İlknur Hacısoftaoğlu ise sporun çeşitli alanlarında toplumsal cinsiyet değerlendirmesi yapan sunumlarını yaptılar.

Panelden sonra Kemanda Doğa Çetin, viyolonselde İdil Pulat, piyanoda Nilüfer Yaş’ın olduğu konserde Bronte Trio Haydn ve Rachmaninoff'dan eserler seslendirildi.