Topolojik Yüzeyler ve Homotopi Tipleri

Alanlarında uzman akademisyenlerin misafir olduğu seminerde gerçekleştirilen ilk konuşmada Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Uludağ “Topolojik Yüzeyler ve Homotopi Tipleri” başlıklı sunumunda, matematik teoremlerinin bilgisayar programları ile ispatının doğrulanmasının kısmen mümkün olduğunu, fakat tam manasıyla bunun gerçekleştirilemeyeğini, gerçekleştirilebilecek kısmın bile sayfalarca komut gerektirdiğini ifade etti. İkinci konuşmacı Galatasaray Üniversitesi’nden Dr. Hakan Ayral ise şu an en güncel ve ilgi çekici konulardan biri olan bitcoin ve diğer kripto paralardan bahsetti. Dr. Ayral, kripto paraların mevcut paralara ve e-bankacılık teknolojisine göre ne gibi avantajlarının olduğu ve sistemin nasıl çalıştığı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Etkinliğin ikinci gününde ise ilk konuşmacı Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ünlü, Farey dizilerini anlatarak, bu dizinin terimlerinin bilgisayar programı ile bulunmasından ve geometrik şekillerinden bahsetti. Son konuşmacı olan üniversitemizin emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Ergun ise “Dışbükey Dörtgenler Hakkında” başlıklı konuşmasında yamuk adı verilen geometrik şekillerle ilgili farklı yöntemlerle yapılmış iki ispat sundu. İspatların ilkinde kendisi ortak yazardır.