Türk Sigortacılık ve Özel Emeklilik Sektörünün Genel Görünümü Konferansı

İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Raşit Küçük Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. N. Şerif Çakırsoy konuşmacı olarak katıldı. Bankacılık ve Sigortacılık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Özgür Çatıkkaş'ın takdimleriyle başlayan konferansta Dr. N. Şerif Çakırsoy sektörün geçmişi ve geleceği ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Dr. Çakırsoy, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik katılım konusunda hükümetin ciddi bir beklenti içinde olduğunu vurgulayarak  “Genelde kamuoyuna paylaşımda bulunulurken ‘Sistemden şu kadar çıkan oldu’ diye hep olumsuzundan bakıldı ama bu yaklaşık 10 aylık bir sistem. Bu süreçte katılımcı sayısına baktığımızda neredeyse toplam BES katılımcısının yüzde 50’sidir. Otomatik katılımda biriken fon da neredeyse BES’in 70’te biri. Eğer çalışanları tutundurabilip tasarruf aracı olarak kendilerine sunabilirsek ciddi bir fon büyüklüğüne ulaşılabilir” dedi. BES’de 18 yaş altının sisteme girmesi konusu ile ilgili olarak da “16 yaşında sisteme giren bir gencin 40 yıl sistemde kalmasının pek mümkün olmadığını görüyoruz. Bu doğrultuda çalışıyoruz. OKS’de ise herkes bardağın boş tarafına bakıyor. Aslında BES’de uzun sürede sağlanan katılımcı sayısını yarısını 10 ayda sisteme kattık. Bu bir başarıdır. Asıl yapmamız gereken ikinci emeklilik geliri. Buna odaklanmalıyız. 2016 yılı sonu itibari ile BES’den 58 bin kişi emekli oldu ama ikinci emeklilik yani gelir sigortası ile sistemde kalanların sayısı 110 civarında. İşin bu tarafına da odaklanmalıyız” dedi. Konferans soru cevap bölümünün ardından sona erdi.