Uluslararası Sosyal Araştırmalar Merkezi, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ı Ağırladı

‘Dijital Bağımlılığın Bireye ve Kültüre Etkisi' konulu söyleşiye, USOMER üyeleri, Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Süleyman Kızıltoprak, Kişilerarası İletişim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Emel Poyraz, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, diğer üniversitelerden öğretim üyeleri katıldı.

Programda konuşan USOMER Başkanı Ulağlı, “Mesleğinin duayeni Prof. Dr. Nevzat Tarhan değerli tecrübe ve bilgilerini bizimle paylaştığı için çok memnunuz. Biz dijital bağımlılığı diğer hastalıklardan farklı olarak görmüyoruz. Nitekim 2011 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesinde İnternet Bağımlığı Polikliniği açıldı. Bu bağımlılığa karşı farkındalık yaratabilecek uzmanlardan biri Sayın Nevzat Tarhan Hocamdır. Değerli hocam, aile bağlarının çocuğun sosyal hayata tutunması için çok önemli olduğuna ve bu bağımlılığın hem nedeninin hem sonucunun mutsuzluk ve tatminsizlik olduğuna dikkat çekerek bize ve bilimsel araştırmalarımıza bilimsel bir perspektif kazandırmıştır” diyerek görüşlerini belirtti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, günümüz dijital bağımlılığının bireye ve kültüre etkisi hakkında sistematik bir çerçeve oluşturdu. Tarhan, günümüzde dijital bağımlılığın çocuğun gelişimini ve toplumsallık bilincini olumsuz etkilediğini, çocuğu sosyal ve bireysel olarak izole ettiğini ifade etti. Anlık zevklerin ve bağımlılıkların uzun vadede tatminsizliğe ve mutsuzluğa neden olduğunu belirten Tarhan, mutsuzluk başlı başına bir sorundur, mutsuzluk ve yalnızlık sorunları bireysellikten çıkıp toplumsal bir hal almıştır ve bazı ülkeler bu sorun sebebiyle bakanlık düzeyinde bir teşkilatlanmaya gitme kararı almıştır diyerek dijital bağımlılık sorununun büyüklüğüne dikkat çekti.

Tarhan, mutluluğun bilimsel bir araştırma konusu haline geldiğine değindi. Yale üniversitesinde verilen ‘Mutluluk Bilimi’ dersinin Yale tarihinin en çok katılımlı dersi olduğunu vurgulayan Tarhan bu ders modelini Yale’den birkaç yıl önce başlattıklarını ‘Mutluluk Psikolojisi’ derslerinin halen Üsküdar Üniversitesi’nde verildiğini dile getirdi.

Toplantı sonunda USOMER üyelerinin sorularını yanıtlayan Tarhan'a, konuşma sonrasında değerli katılımlarından ötürü USOMER Kurucu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ulağlı tarafından plaket ve üyeler tarafından hediyeler takdim edildi.

 

HIZLI ERİŞİM