Üniversitemizde Hızlandırıcı ve Algıç Fiziği Çalıştayı

Atomaltı parçacıkların hızlandırılması ve algılanması alanlarında Türkiye’de çalışıp üreten 100 kadar fizikçi ve mühendis İstanbul’da buluştu. 31 Mayıs - 3 Haziran 2016 tarihlerinde Marmara ve Boğaziçi Üniversiteleri’nin ev sahipliğinde, TÜBİTAK ve Wiener gibi kurum ve endüstriyel paydaşların da maddi katkılarıyla gerçekleştirilen Hızlandırıcı ve Algıç Çalıştayı’nın esas amacı ise ülkemizde ve yurt dışında çalışan bilim insanları ve bunların bağlı oldukları kurumlar ile ortak çalışmaların başlaması ve geliştirilmesi oldu. Bu amaç çerçevesinde Türk üniversitelerinde çalışan konuşmacıların yanı sıra, yurt dışı kurumlarda çalışan Türk bilim insanları, TAEK ve TÜBİTAK gibi kurumlardaki araştırmacılar da yaptıkları çalışmaları sundular.

Çalıştay katılan öğrencilerin etkinlikten en fazla kazancı alabilmesi amacıyla BÜ Kandilli yerleşkesindeki Feza Gürsey Fizik ve Matematik Merkezi’nde dersler ile başladı. MÜ Göztepe yerleşkesindeki Fen Edebiyat Fakültesi’nde çalıştayın ikinci ve üçüncü gününde yapılan sunumlarında ise, ülkemizde yapılan algıçlara, uzaydan gelen parçacıkların (Kozmik Işınlar) ölçüm çalışmalarına ve parçacık hızlandırıcıları üretimi ve kullanımı konusunda ülkemizde yapılan son çalışmalara yer verildi. BÜ Kandilli yerleşkesindeki çalıştayın son gününde ise algıç ve hızlandırıcı çalışmaları için gerekli olan elektronik, kontrol, yazılım, lazer gibi mühendislik uygulamaları tanıtıldı ve tartışıldı.

Etkinliğin sonunda, çalıştay boyunca sergilenen yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yaptıkları çalışmaları sundukları posterler arasında en çok beğeni toplayanlara, bir kaç yıl önce bir uçak kazasında kaybettiğimiz algıç fizikçisi Prof. Dr. Engin Arık anısına poster ödülü verildi.

Katılımcılarının çoğunun aynı zamanda CERN deneylerinde de yer alması, bu kurum ile ilişkilerin daha çok donanım üretimine ve değiştokuşuna dayalı bir işbirliğine dönüşmesi olanağını gündeme getirdi. Bu çalıştayın yol açacağı işbirliklerinin durumunu değerlendirmek üzere etkinliğin ileriki yıllarda da tekrarlanması planlanıyor.

 

HIZLI ERİŞİM