Binalarımızın Depreme Karşı Performansı Tespit Ediliyor.

Marmara Üniversitesi İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasında toplam 7 yerleşkede faaliyet göstermektedir. Bunlardan Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi, Acıbadem, Anadoluhisarı, Bağlarbaşı, Göztepe ve Kartal yerleşkeleri Anadolu yakasında, Sultanahmet yerleşkesi ise Avrupa yakasındadır.

Olası İstanbul depremine karşı alınacak önlemler çerçevesinde binalarımızın deprem performans raporları hazırlattırılarak depreme dayanıklılığı tespit edilmiştir. Deprem performans raporu; Binalardan teknik personel tarafından örnek karotların alınması sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Yapı Malzemesi Laboratuvarında yapılan teknik incelemeler neticesinde elde edilmiştir.

Mevcut veya güçlendirilecek binaların deprem performanslarının belirlenmesinde esas alınacak deprem yer hareketi düzeyleri ve bu deprem yer hareketi düzeylerinde binalar için öngörülen minimum performans hedefleri, 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY2018) dikkate alınarak belirlenmiştir. Analiz sürecinde STA4CAD ve prota programları kullanılmıştır.

Çalışmalar sonucunda güçlendirmeye ihtiyaç duyulan binaların güçlendirme projeleri de hazırlanmaktadır.

Üniversite yerleşkelerimizdeki faaliyetlerimize ekteki "Deprem Performans Duyurusu" dokümanından erişebilirsiniz.

EK:
Deprem Performans Duyurusu