GİSK’ten Dünya Radyoloji Günü İçin Farkındalık Çalışması

Haydarpaşa Yerleşkesinde düzenlenen etkinlikte, sağlık alanında farklı branşlarda eğitim alan ve hastane stajlarına giden üniversite öğrencilerine X ışınlarının tıpta teşhis ve tedavide kullanımı, hastane ortamında güvenlik kurallarının önemi, hasta ve sağlık çalışanlarının radyasyonun zararlı etkilerinden korunması ve ALARA prensiplerinin önemi gibi konularda bilgilendirmede bulunuldu. Etkinlikte radyasyondan korunma kurallarını içeren uyarı levhaları ve öğrencilerin tasarladıkları tişörtler kullanıldı.

1895 yılında Würzburg Üniversitesi Profesörü Wilhelm Conrad, röntgen deneyi yaparken duvarda herhangi bir lamba tarafından oluşturulamayacak bir parlaklık keşfetti ve bu ışığa X-ray (X ışını) adını verdi ve karısının elini bir fotoğraf levhasının üzerine koyarak x-ışını ile dünyanın ilk röntgenini çekerek bu icadıyla Nobel Ödülü kazandı.