Marmara Üniversitesi İstEUS MENA’ya Ev Sahipliği Yaptı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı ev sahipliğinde 26-27 Nisan tarihlerinde, İstanbul Endoskopik Ultrason ve İleri Endoskopi Günleri (İstEUS MENA) düzenlendi.

Ülkemiz hekimlerinin ve Orta Doğu, Kuzey Afrika ülkelerinden gelen çok sayıda hekimin katıldığı kongrenin başkanlığını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Güney Duman üstlendi. Kongre, Marmara Üniversitesi Pendik Araştırma Hastanesi’nde yapıldı.

İki oturumdan oluşan kongrede, bir yanda katılımcı hekimlere canlı yayın ile bilgi paylaşımı yapılırken, diğer yanda da Endoskopik Ultrasonografi (EUS) simulatörüyle bireysel eğitim verildi. ABD’deki Ohio Devlet Üniversitesi uydu yayınıyla bağlanarak tesadüfi tespit edilen pankreas kistlerinin yönetimi konusunda konferansa katkı sağladı.

Kongrede, hastaların ameliyatla aynı gün taburcu olabileceği durumlarda, endoskopik ultrasonografi ile gerçekleştirilebilecek çok sayıda işlem gözden geçirildi. Bunlar; yemek borusu, mide, rektum tümörlerinin tanısı, sindirim sisteminin etrafında bulunan göğüs kafesi, pankreas ve safra yollarına ait kitlelerin ayırıcı tanısı ve tümörlerin evrelemesi olarak özetlendi. Ek olarak; ameliyatsız olarak karın boşluğundaki kistlerin sindirim sistemine boşaltılması, kanserli hastalarda ağrı tedavisi, tümörlerin yakılarak tedavisi gibi pek çok başka yöntem konusunda son gelişmeler de masaya yatırıldı.

Kongre, Amerikan Gastroenteroloji Akademisi (ACG; American College of Gastroenterology) tarafından onaylandı. Böylelikle, dünya üzerinde ACG tarafından tavsiye edilen kongreler arasında listelendi.  

 

 

HIZLI ERİŞİM