Marmara Üniversitesi’nde “Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı” Konulu Panel Düzenlendi

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından “Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı” konulu bir panel düzenlendi. Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot’un günün anlam ve önemine yönelik açılış konuşması ile başlayan panelin moderatörlüğü Marmara Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Harun Duman tarafından yapıldı. Prof. Dr. Harun Duman’ın Mehmet Âkif Ersoy’un hayatını anlatan konuşmasını müteakip İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Bâki Asiltürk, Mehmet Âkif Ersoy’un hayatına, kişiliğine, dünya görüşüne, o dönemde gerçekleşen savaşlara ve İstiklal Marşı’nın yazım sürecine ait bilgileri ve hatıraları anlattı. Doç. Dr. Mehdi Genceli ise sunumunda Türk Dünyası ile kurulan ilişkilerde Mehmet Âkif Ersoy’un rolüne, Sırât-ı Müstakîm Mecmuası aracılığı ile Rusya Türklerinin Mehmet Âkif Ersoy’u nasıl yakından tanıdıklarına değindi.  Panel, Prof. Dr. Bâki Asiltürk’ün Mehmet Akif’e, son günlerinde, hasta yatağında yatarken kendisine İstiklal Marşı için “Acaba yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?” diye bir sual sorulduğunda Mehmet Akif’in cevabının “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” olduğunu hatırlatmasıyla son buldu.

Prof. Dr. Okan Yeşilot’un Prof. Dr. Harun Duman’a, Prof. Dr. Bâki Asiltürk’e ve Doç. Dr. Mehdi Genceli’ye teşekkür belgeleri takdim etmesinin ardından etkinlik fotoğraf çekimi ile son buldu.

HIZLI ERİŞİM