Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimi

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü İstanbul İl Müdürü Necmettin Altuntaş; bağımlılıkların kişiye, aileye ve topluma zarar verdiğini belirterek, buna karşı mücadelede eğitim, sağlık ve güvenlik teşkilatının yanı sıra bütün kamu kurum ve kuruluşlarla sivil toplum kuruluşlarının iş birliğinin ve özellikle de medyanın katkılarının büyük önem arz ettiğini söyledi. Yeşilay Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Seylan ise bağımlılığın hedefinde özellikle genç kesimin yer aldığını, bağımlılığın sadece uyuşturucu madde için değil, sigara, alkol, kumar ve teknoloji için de geçerli olduğunu söyledi. Bağımlılıklar konusunda önleyici hizmetlerin önemine vurguda bulunan Seylan, bu mücadelede basın kurum ve kuruluşlarının da büyük rol oynadığının altını çizdi.

Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Yetişkin Eğitimi kapsamında öncelikle Madde Bağımlılığı Nedir?, Bağımlılık Sürecinin İlerleyişi Nasıl Olur?, Bağımlılıkla İlgili Aldatıcı İnanışlar Nelerdir? gibi konularda bilgilendirme yapıldı. Bu eğitimin ardından ise İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat Vural tarafından madde bağımlılığı ile ilgili yapılan haberlerde dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili bilgilendirmede bulundu. Bağımlılıkla ilgili devlet tarafından büyük bir mücadele verildiğini belirten Vural, "Bu konuda elçilere ihtiyaç var, bunlar da medya temsilcileridir." şeklinde konuştu. Vural, bağımlılıkla ve bağımlılarla ilgili bir haber yazılırken; özendirici ve teşvik edici ifadelerin kullanımdan kaçınılması gerektiğini, mümkün olduğu kadar kişilerin özel hayatıyla ilgili detay vermeden ve özendirici fotoğraflar kullanılmadan haberlerin yazılması gerektiğinin de altını çizdi.