NBUAM Polonya ve Türkiye İkili İşbirliği Projesi Destek Kazandı

Marmara Üniversitesi ile Varşova Teknoloji Üniversitesi’nin hazırlayıp sundukları “Kornea perforasyonu kaynaklı ikincil kornea enfeksiyonlarının tedavisi için çok tabakalı yamaların tasarımı ve üretimi” başlıklı proje 2549 TÜBİTAK-Polonya Ulusal Araştırma ve Geliştirme Merkezi (NCBR) ile İkili İşbirliği Programı kapsamında desteklenmek üzere kabul edildi. 

Biyolojik faktörlerin kornea perforasyon bölgesine lokalize ve kontrollü olarak verilmesine olanak tanıyan yeni hibrit çok katmanlı geçici yamanın geliştirilmesine ilişkin sunulan proje; doku mühendisliği uygulamaları için biyomalzemelerin tasarımı ve üretimi alanında disiplinler arası bilgi ve deneyim ile geliştirilecek. Üretilecek yama; biyolojik olarak parçalanabilir polimerik nanofibröz ve hidrojel katmanlardan oluşacak. Bu katmanlar; ilaçlar ve inhibitörler içerecek ve bunların kontrollü bir şekilde kademeli salımına izin verecek. Önerilen çok katmanlı yamanın kısa ömrü boyunca, korneanın damarlanmasını, bakteri ve mantar aktivite enfeksiyonlarını önlemesi beklenmektedir.

Proje; NBUAM yürütücülüğünde, Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Eczacılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyeleri iş birliği ile hazırlanmdı. Projede yer alan öğretim üyelerimizi tebrik eder ve başarılarının devamını dileriz.

Doç. Dr. Oğuzhan Gündüz & Ewa Kijenska-Gawronska

"Design and fabrication of the multilayer patches for the treatment of corneal perforations secondary to corneal infections" (CorPatch)

HIZLI ERİŞİM