MARMARA AVRUPA HAFTASI 2022

Batı Avrupa’dan başlayıp bütün kıtaya yayılan entegrasyon sürecine Türkiye’nin katılım başvurusu 60 yılı aşmıştır. Salt ekonomik ilişkilerin ve ortak pazarın ötesine geçen Avrupa entegrasyonu, sınırların de facto önemini kaybettiği bir birlikte yaşam projesi halini almıştır. Günümüzde Avrupa Birliği müktesebatını birçok alanda içselleştirmiş olan Türkiye de bu sürecin bir parçası olmak için üyelik müzakerelerini sürdürmektedir.

Uluslararası alanda yaşanan siyasi, ekonomik ve askeri temelli birçok soruna rağmen Avrupa Birliği bir çekim merkezi olma özelliğini korumaktadır. İki büyük dünya savaşının ardından kalıcı bir barışın tesis edilmesinde büyük rolü olan Avrupa Birliği, refah düzeyinin dünya üzerinde en yüksek olduğu, demokrasi ve insan hakları gibi evrensel kavramların hayata geçirildiği ve farklı ulusal çıkarların uyum içinde uzlaştığı bir kurumsal yapıdır.

Türkiye’nin dış ticaretinde en büyük paya sahip AB ile ilişkiler ekonomik boyutun yanı sıra sosyal boyutu ile de önem arz etmektedir. Kıta genelinde 5 milyonun üzerinde Türkiye kökenli göçmen Avrupa’ya değer katmakta, Avrupa ile Türkiye arasında önemli bir köprü görevi üstlenmektedir. Bu anlamda Avrupa Birliği’nin öncü ülkesi konumundaki Almanya’nın, Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde ayrı bir yeri olduğunu belirtmekte fayda görüyorum.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 1987 yılında yaptığı üyelik başvurusunun akabinde Türkiye’de ilk kez Avrupa entegrasyonuna yönelik eğitim ve araştırma amacıyla Marmara Üniversitesi bünyesinde Avrupa Araştırmaları Enstitüsü kurulmuştur. Enstitü, uzun yıllardır bu alanda yaptığı akademik faaliyetlerle ve yetiştirdiği uzmanlarla Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerine önemli bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca, Enstitü bünyesindeki Türkiye – Almanya İlişkileri Araştırma ve Uygulama Merkezi de Birliğin lokomotif ülkesi olan Almanya ile ilişkilere yönelik önemli çalışmalar yapmaktadır. Her yıl düzenli olarak 9 Mayıs Avrupa Günü münasebetiyle düzenlenen Marmara Avrupa Haftası Etkinlikleri’nin Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerine katkı sağlaması ümidiyle, iç ve dış paydaşlarımızla birlikte Enstitü çalışanlarına teşekkür eder, başarılar dilerim.

Prof. Dr. Mustafa KURT

Program

Avrupa Haftası Açılış Konferansı: Avrupa Birliği ve Türkiye – Almanya İlişkileri
11 Mayıs 2022 Çarşamba – Saat: 14.00 / Göztepe Yerleşkesi Enstitüler Binası Konferans Salonu