16. Uluslararası Türk Germanistik Kongresi Marmara Üniversitesi’nde Başladı

Marmara Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Türk-Alman Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu birlikteliğiyle hazırlanan “16. Uluslararası Türk Germanistik Kongresi” bugün başladı. 8-10 Mayıs 2023 tarihleri arasında yapılacak olan kongrenin açılış töreni Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Türkiye’nin farklı üniversitelerinde belirli aralıklarla düzenlenen Germanistik Kongrelerinin ilki 1988 yılında Adana Çukurova Üniversitesi’nde yapılmıştı. Bu yıl 16’ncısı gerçekleştirilen Germanistik Kongresinin Marmara Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenmesi ise kongre tarihinde bir “ilk” olma özelliği taşıdı.

Marmara Üniversitesi’nin ilk defa ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Türk Germanistik Kongresi’nin açılışında, Kongrenin Cumhuriyetin 100. yılına denk gelmesinin büyük bir mutluluk kaynağı olduğu kaydedildi. Batı filolojilerinin Türkiye Cumhuriyeti ile neredeyse yaşıt olması, bu bölümlerin ülkemiz için öneminin bir göstergesi olduğunun altı çizildi. Bu anlamda Cumhuriyetin 100. Yılında gerçekleştirilen bu kongrenin Batı filolojilerinin yarattığı kültürel mirasa katkı sağlayacağına inanıldığı belirtildi.

Marmara Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Balcı, Marmara Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sevinç Arı ve Germanistler Derneği (GERDER) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tahir Öncü, 10 farklı ülkeden 130’u aşkın bilim insanının ilgi gösterdiği bu büyük uluslararası etkinliğe katılanlara ve salondaki konuklara teşekkür ederek program hakkında bilgi verdiler.

8 Mayıs’ta Marmara Üniversitesi’nde başlayıp üç gün sürecek olan kongre, 9 Mayıs’ta Türk-Alman Üniversitesi’nde devam edecek. 10 Mayıs’ta Marmara Üniversitesi’nde son bildirilerin yapılacağı programın ardından etkinlik sona erecek.

HIZLI ERİŞİM