2021 Marmara Avrupa Haftası Etkinlikleri

Üniversitemiz Avrupa Araştırmaları Enstitüsü ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) paydaşlığında, 9 Mayıs Avrupa Günü’ne atfen düzenlenen 2021 Marmara Avrupa Haftası Etkinlikleri 3-5 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. 3 Mayıs’taki, “Türkiye-AB İlişkilerinde Güncel Gelişmeler” konulu webinarın açılış konuşması Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar tarafından yapıldı. Özvar konuşmasında: “Geleneksel hale gelen uluslararası Avrupa Haftası Etkinlikleri’nin; Türkiye-AB ilişkilerine ve AB üyeliği sürecine ayrı bir katkısı olduğuna inanmaktayım. Bu vesileyle Türk ve Avrupalı uzmanları bir araya getirerek ve taraflar arasındaki güncel sorunları ele alarak çözüm olanakları üzerinde yoğunlaşılmasını, Marmara Üniversitesi’nin öncü rolü üstlenmesi bakımından önemsemekteyim.” sözlerini sarf etti.

Çevrimiçi konferanslar serisinin ilk ayağında konuşmacı olarak T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı teşrif ettiler. Moderatörlüğü ise, TUNAECS Başkanı ve Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü Kurucu Müdürü Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu üstlendi. Kaymakcı, Türkiye-AB ilişkilerindeki mevcut durum ve olası bir olumlu gündemin temel taşları hususunda değerlendirmelerde bulundu. Türkiye-AB ilişkilerinde son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında; göçten enerjiye, Gümrük Birliği’nden çevreye kadar güncel konular dahilinde kapsamlı bir konuşma gerçekleştirdi.

Etkinliklerin ikinci gününde Büyükelçi Rauf Engin Soysal’ın konuk olduğu, “Türkiye’nin Kapsamlı ve İşbirliğine Dayalı Güvenlik Kavramı Etrafında Avrupa’nın İnşasına Bakışı” başlıklı webinar, farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin de katılımıyla gerçekleştirildi. Konferansın moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Dartan üstlendi. Soysal, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi örgütleri üzerinden Avrupa güvenliğini ele aldığı konuşmasında; AGİT için kapsamlı ve işbirliğine dayalı güvenlik anlayışını vurgularken, Avrupa Konseyi bağlamında demokratik güvenlik kavramının altını çizdi.

Konferanslar serisinin sonuncusu olan “Gümrük Birliği” oturumuna; İKV Başkanı ve Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Avusturya’nın Türkiye Ticaret Müsteşarı Mag. Georg Karabaczek teşrif ettiler. Moderatörlüğünü Avrupa Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. T. Mesut Eren’in üstlendiği konferansta öğretim üyeleri, öğrenciler ve sektörün uzman isimleri bulundu. Zeytinoğlu, Türkiye’de reel sektör firmalarının yaşadığı zorluklar bazında ulaşım ve geçiş kotaları, vize sorunları gibi sıkıntıları dile getirerek özellikle tüm vatandaşlar için vize serbestisi sağlanması konusunu gündeme getirdi. Türk sanayisi ile Avrupa sanayisinin değer zincirleri üzerinden karşılıklı bağımlılık durumuna değinerek; Gümrük Birliği’nin güncellenmesi hususunun bu konuda sağlayacağı faydaları belirtti. Sözü alan Karabaczek, Avusturya ile Türkiye arasındaki yüksek ticaret hacminden ve Avusturya’nın yine yüksek seviyede seyreden yabancı doğrudan yatırımlarından bahsetti. Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerekliliğinin üzerinde durdu.

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Dartan’ın kapanış ve teşekkür konuşmaları ile 2021 Marmara Avrupa Haftası Etkinlikleri sona erdi.

 

HIZLI ERİŞİM